Központi tanévnyitó a Szent István téren

  •  
  •  
  •  

Hagyománnyá vált, hogy az Újpesti Városnapok eseményeként, a Szent István téren, kerületi tanévnyitóra kerül sor. Szeptember első vasárnapján, forró nyári napokat idéző hőségben, már a másnapi becsengetés volt a téma.

A szeptember 3-án rajtoló tanév központi ünnepséget a fennállásának 30-ik évfordulóját köszöntő, a tanévet 519 tanulóval megkezdő Szűcs Sándor Általános Iskola diáksága és nevelőtestülete tartotta a városnapi nagyszínpadon. Az iskola diákja, Bordás Anna üdvözölte a megjelent diákokat, tanárokat, családtagok és érdeklődőket. Majd a tanévnyitó első perceiben Wintermantel Zsolt dr. Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezetője, valamint Őze István, az Újpesti Torna Egylet klubigazgatója társaságában lépett a színpadra.

Újpest polgármestere köszöntőjében arról szólt, hogy a most rajtoló 2012/2013-as tanévben a fennállásának 30-ik évfordulóját köszöntő Szűcs Sándor Általános Iskolát érte az a megtiszteltetés, hogy tanévnyitó ünnepségét a Szent István téren tartsa.. Az iskola 1982 szeptemberében nyitotta meg kapuit és testnevelés tagozatos iskolaként várta a diákokat. –idézte fel a kezdeteket Wintermantel Zsolt. Majd kitért arra, hogy az intézmény 1993-óta viseli az emberi helytállás példaképeként választva Szűcs Sándor labdarúgó nevét.
Újpest polgármestere külön köszöntötte az elsősöket, akik előtt minden bizonnyal színes és örömteli diákévek várnak. S mindjárt egy ajándék! Az önkormányzat, az UTE és az Újpest FC ajándékcsomagja, amely PUMA tornazsákból, mesekönyvből, valamint labdából áll.

“Az első osztályos kisfiúk az Újpest FC támogatásával egy-egy emblémázott focilabdának, a kislányok pedig az UTE felajánlásában egy-egy Mitre labdának örülhetnek.” – jelentette be a polgármester. Az ajándékot az iskola elsősei képviseletében, Szabó Eliza és Dobosy Máté, a B osztály tanulói vették át a színpadon dr. Gyarmati Esztertől, Őze Istvántól valamint Wintermantel Zsolttól, nagy taps kíséretében.

“Fogadjátok az iskolakezdés alkalmából, hogy a játék öröme, az egészség mindig veletek legyen! Vegyetek részt az iskolában is a megannyi játék –és sportvetélkedőn! Hiszen az iskolás évek nem csupán tanulásról szólnak.” – kívánta Újpest polgármestere.

Végezetül köszönetet mondott az UTE és az Újpest FC által nyújtott támogatásért, majd azt kívánta: a szülők legyenek büszkék a gyermekeikre és segítsék őket tanulmányaik során. “Őszintén kívánom ezt Önöknek, hiszen az én kisfiam is most kezdi az első osztályt” – fűzte hozzá büszkén a város vezetője. Majd arra buzdította a gyermekeket, hogy köszönetüket hangos Hajrá, Újpest ! kiáltással fejezzék ki. így buzdítsák a tanévnyitó idején Újpesten nehéz mérkőzést vívó lila-fehér focistákat.

A köszöntőt követően az iskola diákjai verssel, énekkel, hangszeres zenével, tánccal adtak ízelítőt tehetségükről. Lévai András, az iskola igazgatója többek között arra utalt, hogy a város szívében, központi helyen megtartott, városnapi programmá érő esemény kiemeli az alkalom jelentőségét, még ünnepibbé teszi számunkra a tanévnyitást

“Tudom, egy iskola életében a harminc év még csak a tinédzser kort jelenti, hiszen kerületünkben is vannak ennél jóval nagyobb múltú intézmények. Mindezek mellett büszkén jelenthetem ki, az elmúlt harminc évben iskolánk Újpest oktatási életének meghatározó részévé vált”. – folytatta. Majd köszöntötte az elsősöket, akik először vesznek részt tanévnyitón és bensőséges szavakkal szólt valamennyi évfolyam diákjaihoz.

Felhívta a diákok figyelmét a példaképek fontosságára. Szilágyi Áron, a londoni olimpián első aranyérmesünk, például úgy nyilatkozott, hogy sporteredményéhez az iskolai jó teljesítménye is hozzájárult.. Ő matematikából is kiemelkedőt nyújtott. Bizonyára Dombi Rudinak, olimpiai bajnok kajakozónak, (aki péntek óta Újpest Díszpolgára) is segítségére volt mindaz, amit az iskolában tanult, hiszen ő is Szűcsös diák! – emelte ki Lévai András.

Majd beszéde végén eredményes tanévet kívánt mindenkinek, és megnyitotta a 2012/13-as tanévet. A központi tanévnyitó ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

B. K.