Jó, ha előre megtervezzük a karácsonyi menüsort az ünnep minden napjára. Azonban, ha nem sikerül, akkor is ott a lehetőség, hogy kinyitjuk a konyhaszekrényt és biztosan találunk olyan alapanyagokat, amikből finom ünnepi ebédet főzhetünk. Ajánlatok, tippek:
Vegyes gyümölcsleves kókusztejszínnel
Hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt
1 üveg barackbefőtt
4 db alma
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás puding
2 dl kókusztejszín
3 evőkanál kókusztejpor
½ citrom leve
kevés őrölt fahéj és szegfűszeg
Az almát vékony szeletekre vágjuk és a befőttek levében 2 percig főzzük. Beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, a befőtteket is, a barackot felaprítva tesszük bele. A kókusztejport 1 liter vízben elkeverjük, majd a pudingport és a cukrot habverővel simára keverjük. A felforralt gyümölcsléből keveset hozzámelegítünk a pudingos keverékhez, majd vékony sugárban belecsurgatjuk a levesbe. Végül a kókusztejszínt óvatosan, lassan hozzákeverjük. Ízlésünknek megfelelően ízesítjük citrommal.
Cukkinivel göngyölt csirkemell
Hozzávalók:
4 db csirkemellszelet
1 db cukkini
1 dl olívaolaj
Só, őrölt koriander,-bors, szerecsendió
Zöldpetrezselyem
A cukkinit héjastul hámozóval vékonyra szeleteljük és besózzuk. A csirkemelleket besózzuk, olajjal megkenjük és a fűszerekkel ízesítjük. A cukkinit kinyomjuk és a csirkemelleket betakarjuk vele, majd megszórjuk aprított zöldpetrezselyemmel. Felgöngyöljük a húsokat, és olajozott tepsiben pirosra sütjük.
Fűszeres sült burgonya
Hozzávalók:
1 kg tisztított, cikkekre vágott burgonya
1 dl olívaolaj
Só, őrölt bors, darabolt földimogyoró
Friss bazsalikom, rozmaring, póréhagyma
Tepsibe tesszük a burgonyát, meglocsoljuk az olajjal. Rászórjuk a sót és az aprított friss zöldfűszereket, végül a mogyorót. Aranyszínűre sütjük.
Sajtmártás
Hozzávalók:
½ dl szőlőmagolaj
40 dkg reszelt sajt
1 evőkanál liszt
1 evőkanál lenmagliszt
5 dl szójakefír
3 evőkanál mustár
Só, őrölt gyömbér
Az olajon habzásig hevítjük a liszteket, beletesszük a mustárt, sót, gyömbért. Beleolvasztjuk a sajtot, majd a kefírrel simára keverjük.
Kukoricás csemegeuborka
Hozzávalók:
1 üveg csemegeuborka
1 doboz kukoricakonzerv
1 kis lilahagyma apróra vágva
2 evőkanál napraforgómag
Balzsamecet
Az uborkát karikára vágjuk, salátás tálba tesszük, és ráöntjük a leszűrt levét. A kukoricáról leöntjük a levét, és a tálba tesszük, majd a lila hagymát is. Kevés balzsamecetet öntünk rá, és összekeverjük. A tetejét megszórjuk napraforgó maggal.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária, dietetikus