Kukaünnep a panelban

  •  
  •  
  •  

Nyílt napot tartanak szeptember 29-én országszerte a szelektív hulladékkezelő létesítmények: megnézhetjük, mi történik a hulladékkal, miután elszállítják a szelektív gyűjtőből, végigkövethetjük a hulladék útját.

Szombaton megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla, mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után. A nyílt napot KUKAkulTÚRA néven az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezdeményezte és szervezi.

Több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladék anyag van – meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg -, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle.

A nyílt nap során az érdeklődők a hulladékfeldolgozó, illetve hasznosító létesítményekben “beleshetnek a kulisszák mögé”, végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megismerhetik a feldolgozás folyamatát. A helyszínek és programok listája megtekinthető a rendezvény oldalán.

A kerületben a Zollex Bt. panelházi szelektív gyűjtési rendszerét nézhetjük meg a Kordován tér 10. szám alatt. A program során bemutatják a házhozmenő szelektív hulladékgyűjtést egy 10 emeletes panelházban, valamint a palackpréseket is megtekinthetjük. Előzetesen regisztrálni kell a 06-20/806-63-89-es telefonszámon vagy a palackpresek@t-online.hu e-mail címen.

A szomszédos XV. kerületben van ugyan, de mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget és megnézni a HUHA-t, vagyis a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Hulladékhasznosító Művét, köznyelven a szemétégetőt Rákospalotán, a Mélyfúró utca 10-12. szám alatt. A program része a Fővárosi Hulladékégető Mű, a köztisztasági múzeum és járműkiállítás megtekintése félórás turnusokban 40 fős csoportok részére. A Nemzeti Környezetügyi Intézet Közép-Duna-völgyi kirendeltsége a helyszínen játékos feladatlapokkal várja  az érdeklődőket. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet megtehetünk telefonon a 06-1/459-69-36-os számon, vagy e-mailben a priroda@fkf.hu címen.

(ittlakunk.hu)