Kulcsszó a bizalmatlanság

  •  
  •  
  •  

A csalók, szélhámosok eszköztára szinte végtelen. A rendőrség egy nem mindennapi, humorral fűszerezett előadás keretén belül hívta fel a Tungsram utcai nyugdíjasklub időseinek a figyelmét, hogy minden tekintetben legyenek éberek.

“Közlekedésnél mindenekelőtt az érzékszervek időskori tompulása jelent gondot” – kezdte bevezetőjében Illés István rendőr őrnagy, előadása elejére időzítve, de barátságosan ismertetve a komolyabb tartalmat.

“Senki nem úgy indul útnak, hogy baleset érheti. Nagy segítség lenne, ha autós, gyalogos egyaránt azzal lépne ki az ajtón, hogy a kölcsönös udvariasság mellett mind magára, mind a többi közlekedőre figyel” – folytatta.

Az idősek esetében azonban nem csupán a mindennapi közlekedés rejt veszélyeket. Az egyik ilyen példa, amikor egy negyvenes évei elején járó házaspár azzal a céllal férkőzött idős kiszemeltje bizalmába, hogy telefonszámát megszerezve elcsalja otthonról. “Ilyen esetekben fő a bizalmatlanság!” – hangsúlyozta az őrnagy.

SZÉLHÁMOS SZERELŐ
A házalók azonban ennél jóval ötletesebbek. Mint korábban megírtuk, a kertvárosi ikerházban élő Zsuzsa nénit szerelőnek öltözve tévesztették meg. Az idős hölgy annyira megrémült annak hallatán, hogy az ikerház másik oldalán éppen az ő fürdőszobája miatt ázhat a fal, hogy nagy ijedtségében rögvest beengedte a “szakembert”, aki kinyittatta vele a csapot, majd amíg a víz zubogott, összeszedte az értékeket és távozott.

Illés István a hasonló esetek elkerülése érdekében azt mondta hallgatóságának, kérjenek igazolványt, illetve telefonon győződjenek meg a “kiküldött” szakember kilétéről. Az álrendőrökről szólva megjegyezte, a valódiak minden tekintetben kulturált fellépésűek és nem csupán távolról és másodpercekre villantják fel jelvényüket.

HUMORRAL HATÉKONYAN
A személyes példákkal is illusztrált előadás második felében az őrnagy kabaréjeleneteket idézett és gitározott, ennek mintegy felvezetéseként Gobbi Hilda “védekező stratégiáját” ismertette közönségével.

“Mint ahogyan Önök is tudhatják, a művésznő nyaralójába többször is betörtek. Egyik alkalommal úgy próbált meg védekezni ellene, hogy a betörőknek írt egy üzenetet, amiben arra kérte őket, vigyenek el bármit, de amit ott hagynak, maradjon épségben. A tolvajok eleget tettek a kérésnek, és ittak a nyaralóban fellelt alkoholos italokból is. Igen ám, de Gobbi Hilda ezekbe altatót kevert, a rendőrök pedig könnyűszerrel elfogták a bóbiskoló betörőket” – idézte fel a történteket.

Illés István az előadás végén az Újpesti Naplónak azt mondta, humorba bújtatva, személyes példákkal illusztrálva könnyebb “eladni” a komoly tartalmat, amire ebben a formában vevő az idős közönség. “Szerencsére a feletteseim sem ellenzik ezt a fajta ténykedést, emellett jelenleg egy gyerekeknek szóló dalpályázaton is dolgozom” – tette hozzá.

kép és szöveg: M. Orbán András