•  
  •  
  •  

Az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium egyik igazi különlegessége az iskolában működő csillagvizsgáló, ahol a tanárok, diákok és a külsős érdeklődők felfedezhetik a kozmosz titkait. Az alapítójáról, a magyar amatőr csillagászat atyjának számító Kulin Györgyről elnevezett obszervatórium évről évre rengeteg érdeklődőt vonz és a csillagászati élet egyik központjává tette a Könyvest. A csillagász szakkört majdnem húsz éven át vezető Udvardi Imre tanár úr mesélt a Kulin csillagda múltjáról és jelenéről.

Kulin György (1905-1989), a magyar amatőr csillagászat atyja.

A történet 1949-ben kezdődik, amikor Kulin Györgyöt − aki már az 1930-as években nemzetközi hírű csillagásznak számított, főként kisbolygó kutatásainak köszönhetően − megbízhatatlan elemmé nyilvánította és száműzte a budapesti tudományos életből a Rákosi diktatúra. A csillagászprofesszor kényszerűségből került az újpesti Könyves gimnáziumba, ahol matematikát és fizikát tanított. Hiába jelentett neki száműzetést az újpesti munka −magyarázza Udvardi tanár úr −, Kulin György ragyogó tanár volt, hihetetlenül élvezetes órákat tartott és rengeteg diákot inspirált, hogy belépjenek az általa vezetett csillagászati mozgalomba.

A Sztálin halálát követő enyhülés következtében Kulin négy év után visszatérhetett a gellérthegyi Uránia csillagvizsgáló élére, de továbbra is tartotta a kapcsolatot a Könyvessel és kezdeményezte, hogy hozzanak létre kupolaobszervatóriumot az iskolaépület tetején. A csillagvizsgálót (melynek távcsövét Kulin maga tervezte, a kupolát pedig Orgoványi János) 1956. április 24-én adták át, a történelem viharai miatt azonban csupán 6 hónapig működhetett; november elején a fővárost ostromló szovjet tankok szétlőtték a gimnázium épületét, a frissen felavatott kupola így jó pár évre kiesett a forgalomból. Kulin professzor még ekkor sem engedte el a Könyvest, igyekezetének hála a ’60-as évek közepére újra felépült és munkába állhatott az obszervatórium.

A csillagászati szakkört a következő évtizedekben olyan jeles pedagógusok vezették, mint Hack Frigyes, a tavaly nyáron elhunyt Flórik György, illetve a Könyves jelenlegi igazgatója, Szepesvári László. Udvardi Imre 2004-ben került a patinás újpesti gimnáziumba és vette át a stafétabotot. Saját bevallása szerint ő maga is Kulin György ihletésére lett az égbolt szerelmese: hetedikes vagy nyolcadikos korában került a kezébe „Gyurka bácsi” egyik cikke, melynek hatására távcsövet épített otthon. Amikor az amatőr távcsövön keresztül először pillantotta meg a Hold krátereit (ezt nevezik Galilei-élménynek), úgy érezte, többé már nem is akar semmi mással foglalkozni, csak az égbolt jelenségeivel. Büszke rá, hogy személyesen is ismerhette a legendás névadót, többször dolgozhatott vele együtt, például kikérte a professzor segítségét a napfoltokról írt egyetemi diplomamunkájához.

A következő fontos mérföldkő a Kulin csillagda történetében a 2005-ös év, amikor a Könyves fennállásának századik évfordulóját ünnepelte. A jubileum alkalmából ellátogatott (egész pontosan helikopteren érkezett) egykori alma materébe az ország akkor egyik leggazdagabb embere, az újpesti születésű Kapolyi László, aki 16 ezer eurót adományozott a csillagászati szakkör részére. A támogatásnak köszönhetően a csillagászok modern műszereket vásárolhattak, melyekkel terepre is ki tudtak vonulni, ekkor kezdődtek el a Mátrába szervezett egyhetes csillagásztáborok. A budapesti diákok számára óriási élmény volt, amikor a fényszennyezett nagyvárostól távol először pillantották meg a valódi, tiszta csillagos eget − emlékszik vissza lelkesen Udvardi tanár úr.

fotó: Várai Mihály

A következő évtized újabb színfoltot hozott az újpesti kozmoszkutatók életébe: 2012-ben Granát Roland, a Könyves diákja bejutott a csillagászati- és asztrofizikai diákolimpia döntőjébe, ahol 3. helyezést ért el, így az ötfős magyar csapat tagjaként a két csapatvezetővel, Udvardi tanár úrral és Dr. Hegedűs Tiborral, a bajai csillagvizsgáló igazgatójával együtt elutazhatott a nemzetközi versenyre, Rio de Janeiróba. Egy évvel később Roland a görögországi Voloszban rendezett diákolimpián bronzérmet szerzett, ez volt az első újpesti tanuló által elhódított diákolimpiai dobogós hely. A következő években egy másik könyveses diák, Tószegi Balázs szintén kétszer volt az utazó csapat tagja. Mindemellett 2012-től a Könyves lett a csillagászati diákolimpia egyik felkészítő bázisa és többször rendezték itt a válogató versenyeket is.

Udvardi tanár úr tavaly nyugdíjba vonult, mint mondja, annyi szép és izgalmas év után átadta a stafétát a fiatalabb generációnak, de továbbra is aktívan részt vesz az újpesti amatőr csillagászati életben. A Kulin csillagda pedig töretlenül őrzi népszerűségét: a gimnázium az őszi-téli időszakban (mivel ekkor már korán sötétedik) rendszeresen szervez alkalmakat, amikor bárki, gyerekek és felnőttek, eljöhetnek és betekintést nyerhetnek a csillagos ég szépségeibe. Szinte mindegyik esemény teltházas, nagyon sokakat vonz a csillagnézés − büszkélkedik Udvardi tanár úr.

A források szűkösségével ugyanakkor folyamatosan meg kell küzdenie a csillagdának − állítja −, melyre már régóta ráférne egy alapos renoválás és a húszéves távcső modernebbre cserélése. Egyelőre reménykedni tudnak, hogy egy bőkezű patrónus, mint korábban, esetleg segítséget nyújt, vagy máshonnét sikerül a jövőben jelentősebb forrásokat előteremteniük.

Rudolf Dániel

Udvardi Imre tanár úr tanítványaival (fotó: Várai Mihály)

, , , , , ,