Kullancsok a környezetünkben: el sem tűntek a vérszívók

  •  
  •  
  •  

Nem célunk a rémhírterjesztés, de már most komoly a kullancsinvázió Magyarországon és fővárosszerte. Mivel rendkívül enyhe volt a tél, nem pusztultak el a vérszívók, újult erővel támadják meg házikedvenceinket, ezért dr. Vainer Attila állatorvos a védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Dr. Vau Állatorvosi Rendelő szakembere szerint tévedés azt hinni, hogy kizárólag nyáron támadnak a kullancsok. Ehhez képest már februártól észlelik a paraziták jelenlétét, éppen ezért nem szabad abbahagyni a védekezést, azt tanácsolja, hogy legyen folyamatos a kullancsirtás télen-nyáron egyaránt.

Dr. Vainer Attila

„Bár százszázalékos kullancs elleni védelem még nem létezik, azonban a jelenlegi készítmények már kilencven százalék feletti kullancs ellenes prevenciót biztosítanak. Fogadjuk el azt a tényt, hogy a gyanúsan olcsó készítmények nem igazán hatékonyak. Érdemes befektetni a jó minőségű szerekbe, amelyek azonban drágábbak.”

Dr. Vainer Attila szerint az a legjobb, ha a gazda felkeres egy állatorvost, és egyeztet vele a kullancs elleni védelemről. Manapság léteznek szájon át adható és szőrre cseppenthető készítmények, valamint továbbra is népszerű a kullancsirtó nyakörv. Az állatorvos szerint nem az a legveszélyesebb, hogy vért szív a házikedvencből a kullancs, hanem a parazita által terjesztett betegségek okozhatnak akár végzetes kimenetelű betegségeket.

A kutyák körében a leggyakoribb betegség a Lyme-kór, amelynek számos tünete lehet, például kiütések, láz, fejfájás, izomfájdalom és ízületi fájdalom. Ha nem kezelik időben, akkor a Lyme-kór súlyos szövődményeket okozhat az idegrendszerben, a szívben és az ízületekben. A kullancsok másik általuk terjesztett kutyabetegsége a babesiosis, amely halálos kimenetelű lehet. A babesiosis hasnyálmirigy-gyulladást, máj és vesekárosodást okozhat, a betegség nagyon súlyos következményekkel jár.

Dr. Vainer Attila azt javasolja, hogy lehetőleg valamennyi séta után vizsgáljuk át a kutyát. Tévhit, hogy kizárólag a zöldben terjednek a kullancsok, manapság már a járdán, a flaszteron is rákerülhet a kutyára. Ha kullancsot találtunk, akkor – bármilyen irányba – húzzuk ki az állatból, azonban a közhiedelemmel ellentétben ne csepegtessünk rá semmiféle folyadékot.

„Akkor se essünk kétségbe, ha esetleg beszakad az élősködő feje. Néhány napon belül le lehet kaparni azt a részt, de ha nagyon kétségbeestünk, akkor irány az állatorvos!”

Dr. Vainer Attila szerint az a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük meg kedvencünk viselkedését a kullancscsípés után. Ha bágyadt, levert, aluszékony a kutya, a viselkedése eltér a megszokottól, vagy sötétebb a vizelete, akkor azonnal forduljunk szakemberhez. Érdemes megfogadni az állatorvos tanácsát: minél hamarabb kapja meg a szakszerű kezelést a kutya, annál gyorsabb és biztosabb lehet a gyógyulása.

, , , ,