Kulturális bőségkosár

  •  
  •  
  •  

Az ősziesre fordult időben az előttünk álló hétvége kimondottan kulturális élvezetekre csábít. Színházi évadnyitó és vendégjáték, a kulturális örökség napjainak újpesti rendezvényei, az Ars Sacra Fesztivál helyi eseménye egyaránt csábító. Lesz emellett falatozós, játékos szomszédünnep és játékbolti kavalkád is.

Menjünk színházba!
Szeptember 21-én 19 órakor a magyar dráma napján lesz Spiró György Prah című kétszereplős darabjának premierje, amely nemcsak a színházi évad, de az Újpest Színház kamaraszínházi programjának a kezdete is.
Spiró érzékenyen, remek humorral beszéli el, hogy egy kétgyermekes házaspár miként dolgozza fel azt, hogy hatalmas összeget nyertek a lottón. Elfojtott konfliktusok, ki nem beszélt problémák törnek fel köztük, amelyekben könnyen magára ismerhet a néző.
A darab remek szerepeket, afféle jutalomjátékot kínál a színészeknek, ez esetben Dóka Andreának és Czvetkó Sándornak, akiket Krizsik Alfonz rendező vezetett Spiró világában.

Vendégjáték
Az újpesti közönség szeptember 22-én, vasárnap 19 órakor láthatja az Újszínház Döglött aknák című előadását az Újpest Színházban. A főbb szerepekben Koncz Gáborral (aki a darab rendezője is) és Dózsa Lászlóval találkozhatunk.
A történetben Paál és Moór idegösszeomlással kerül kórházba, és egy kórterembe zárja össze őket a véletlen. Mindketten – mint állítják – a politikai helyzet áldozatai. Paál a személyi kultusz éveinek rettegett vidéki kiskirálya, aki félreállítását soha nem tudja megemészteni. Moór pedig a reakciós volt úri osztály megtestesítője. A két ellenfél ádáz gyűlölettel kémleli egymást. Turkálnak egymás múltjában s nem kevésbé egymás szekrényében. A hatalmát vesztett „balos” káder és a szintén leszerepelt „jobbos” vállalkozó csatájának remek színtere a kényszerű kórházi összezártság.

Drámajáték gyermekeknek
Szombaton: az Őze Lajos Művészeti Iskola drámajáték- és kommunikációs képzése zajlik 9 óra 30 perctől az Ady Endre Művelődési Házban.

KÖN-napok
A két évtizedre visszatekintő kulturális örökség napjainak eseményeiből szombaton és vasárnap Újpest is kiveszi a részét.
Minden bizonnyal népszerű lesz ebben az évben is, hogy vasárnap kinyitja kapuit az újpesti városháza is, ahol 10 és 16 óra között óránként indulnak majd az Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismertető séták. A látogatás során a városháza díszterme és a házasságkötő terme is megnyílik az érdeklődők előtt.

Részletes programok a kulturális örökség napjai idején Újpesten
Szeptember 21-én, szombaton
10.00–16.00: Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium. IV., Erzsébet u. 69.
10.30–12.30 és 14.30–16.30: Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola. IV., Görgey A. út 26.
19.00–22.00: Könyves Kálmán Gimnázium csillagvizsgálója. IV., Tanoda tér 1.

Szeptember 22-én vasárnap
10.00–16.00: újpesti városháza. IV., István út 14. Csoportok minden egész órában indulnak. A vezetés időtartama: kb. 40 perc.
10.00–13.00: Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. IV., Viola u. 2–4.
10.30–12.30 és 14.30–16.30: Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola. IV., Görgey A. út 26.

Ars Sacra Fesztivál
Rendhagyó irodalmi esttel csatlakozik az Ars Sacra Fesztivál programsorozatához az Újpest-belsővárosi Református Egyházközség. Szeptember 21-én Weöres Sándor életművének egy töredékét mutatják be az általuk rendezett irodalmi esten, ahol a költő művei mellett vele kapcsolatos anekdoták, költőtársainak hozzá köthető szövegei és megzenésített versei hangzanak el. Az irodalmi estet az egyházközség gyülekezeti termében rendezik meg, a térítésmentes program este 6 órakor kezdődik

Ismét MagicDay, azaz Varázsnap!
A MagicBox Játékbolt ezúttal is megrendezi a MagicDayt, azaz varázsnapi programját. Szeptember 21-én, szombaton 10–15 óra között benépesül a MagicBox Játékbolt Varázsudvara (1042 Budapest, Árpád út 51–53., az udvarban), és játékok, programok várják a család apraját és nagyját. Belépőként egy megunt, kinőtt, jó állapotú játékot kérnek, amelyeket ezúttal is az újpesti óvodáknak továbbítanak. A varázsnap résztvevői együtt kupakolhatnak Marcika gyógykezeléséért. 1 kg kupak ezen a szombaton 4 százalék kedvezményre jogosít. (A maximálisan kihasználható keret 4×4, azaz 16 százalék.) A játékbolt csereberére is buzdítja a gyermekeket: Törp-dominó- és Spar-matrica-felesleget lehet a résztvevőkkel a még hiányzó darabokra váltani. A programot Újpest Önkormányzata, a Maki Játszóház Újpest és az Élményváros Játszóház támogatja.

Szomszédünnep
Egy évvel ezelőtt már együtt ünnepeltek, most folytatják a Telkes utcai lakók, akik a Vadgesztenye és a Vetés utca által határolt területen szeptember 21-én tartják Szomszédünnepüket. A déli órákban kezdődő és 22 óráig tervezett programban bográcsozás, jóízű beszélgetések zajlanak majd, és vidám játékok a páros és páratlan oldali szomszédok között. A szomszédolás is megengedett, akár tapasztalatcserére is mehetünk.

Őszi akciók a Tarzan™ Parkban
Továbbra is várja a lurkókat és a felnőtteket a Tarzan™ Park, Magyarország egyedülálló szabadtéri családi játszóparkja, amely rendkívül népszerű továbbra is. A siker egyik záloga, hogy az újpestieket kedvezményes jegyár várja a lakcímkártya felmutatásával. A park őszi akciókat is kínál. 15 fő feletti, szervezett iskolai vagy óvodai csoportok részére például 650 Ft/fő jegyárral, kifejezetten újpesti 15 fő feletti csoportok esetében 500 Ft/fő jegyárral kalkulálhatunk. A közel kéthektáros parkban a gyerekek szórakozását és biztonságát játékmesterek felügyelik. A Tarzan™ Park megközelítése ideális kerékpárral is. A bejáratnál kényelmes és korszerű kerékpártárolókat alakítottak ki. A park szülinapi partik színtere lehet, a Tarzan Terasz zsúrokra is kiválóan alkalmas. (Cím: IV., Tábor u. 28. Nyitva tartás: mindennap 9-től 19 óráig.)

Játék után: Tarzan kedvenc fagyija
A Tarzan™ Parkban mutatták be nyáron az újpesti cukrászdák azt a tejes alapú babánfagylaltot, amelyet rétegzett csokoládé tesz még különlegesebbé. Az édesség a Tarzan kedvenc fagyija elnevezést kapta, és kapható a Vadgesztenye cukrászdában, a Harangvirág cukrászdában, az Édes-gyömbér cukrászdában, a Horváth cukrászdában, a Sorrento cukrászdában, az Andretti Pizzéria és Fagyizóban, valamint az Orosz cukrászdában. A nyári üdítő, hideg édesség kimondottan újpesti specialitás, egy kellemes séta alkalmával is megkóstolható, ajánljuk ehhez bármelyik felsorolt cukrászdát. Az Újpesti Napló négy cukrászdában már tesztelte az édességet, a szép időben olvasóinkat is erre biztatjuk. Fagyis sorozatunkat pedig kövesse az Újpesti Napló következő lapszámaiban is.

Szombaton: Piac-Placc
A szombat hagyományosan piacnap, így ajánljuk a Piac-Placc felkeresését, amely
reggel 6 órától 14 óráig tart nyitva a Duna sétányon. Az Újpesti Párbeszéd javaslatai alapján indult kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.
Az Újpesti Naplóban is megjelentetett szeptemberi programnaptárral ellentétben vasárnap nem lesz Piac-Placc, hiszen a program a piac-és vásárcsarnok szombati napjához kötődik).
 
Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak.

Időszaki kiállítások Újpesten
A vizuális művészet kedvelőit váró legújabb tárlatok
Mezei Zsuzsa és Csobaji Zsolt Hommage à Rippl Rónai és tovább című képzőművészeti tárlata október 6-ig várja a látogatókat az Újpest Galériában. Ugyancsak az Újpest Galériában és szintén október 6-ig tekinthető meg T. Selman Ilona akvarellkiállítása.
Pénteken nyíló kiállítások
Szeptember 20-án, pénteken 18 órakor nyílik a Mexikó című képzőművészeti tárlat az Újpest Galériában (látogatható: október 6-ig). Ugyancsak pénteken 15 órára Csurgai Éva grafikusművész kiállítására várják az érdeklődőket a Karinthy Frigyes Művelődési Házban (nyitva: október 22-ig).

 Állandó kiállítás
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban ismét táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000 telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Máté és Mirella, vasárnap Móric és Ottó nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.