•  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban néhány olvasónk megkereste szerkesztőségünket a káposztásmegyeri utcák, közterületek tisztaságával kapcsolatban, különös tekintettel a számtalan kutyapiszokra, így hóolvadás után. Elmondásuk szerint ez a helyzet nemcsak a járdákat, parkokat, néha sajnos a játszótereket is érinti. Volt, aki megoldásként a járdatakarító-gépek útvonalát bővítené, más csupán a kutyásokat érzi hibásnak.

 
Megkérdeztünk két helyi lakost a környéken, hogy mi a véleményük erről a kérdésről. Zentai Viktória szerint a helyzet valóban aggasztó Újpest, s főként Káposztásmegyer bizonyos részein:
– Kislányommal, Vikivel a Hajló utca egyik játszóterére szoktunk lejárni. Ez a játszótér nem zárt, tekintettel a mozgássérültek közlekedési lehetőségére. Sajnos, ezt kihasználva nagyon sokan idejárnak kutyát sétáltatni, és nem egyszer találtunk ürüléket is a homokozóban. A legtöbb esetben ezeket összegyűjtik a szülők, és kidobják a szemetesbe, de ez nem a mi dolgunk volna, hanem a gazdiké. Ki van táblázva, hogy tilos a szemetelés, és a kutyasétáltatás, de ezt sajnos sokan nem veszik figyelembe. Jó volna, ha megváltozna a kutyások hozzáállása – természetesen tisztelet a kivételeknek –, fontosnak éreznék ők is a környezetünket, és tekintettel volnának a többi lakóra is.
Kocsis Zoltán Lola nevű kutyájával sétálgatott, amikor megkérdeztük a véleményét:
– Sajnos kutyásként is azt kell, hogy mondjam, sok kutyatartónak rendkívül rossz a hozzáállása ehhez a kérdéshez. Én minden sétáltatásnál nejlonzacskókat is hozok magammal, hiszen a világ legtermészetesebb dolga, hogy a kutyák séta közben ürítenek. Jó volna eljutnunk odáig, hogy a gazdák pedig természetesnek érezzék az utcák, a környezet tisztaságának megtartását, azaz felszednék és kidobnák a kutyapiszkot, hiszen gondolom, a lakásukban az kifejezetten zavaró volna… Egy ötletet azért hadd mondjak: talán segítené a helyzetet, ha nemcsak gyűjtőládák volnának kihelyezve a közterületeken, hanem a célnak megfelelő zacskók is, de azt hiszem, leginkább kultúra és hozzáállás kérdése, hogy teleszemeteljük-e a környezetünket, vagy arra törekszünk, hogy élhetővé varázsoljuk azt.
 
Megkérdeztük az önkormányzatot is: Lőrincz Mihály, a Városüzemeltetési Osztály főosztályvezető-helyettese válaszolt kérdéseinkre.
– Kezdjük az elején. A fővárosi önkormányzat ide kapcsolódó rendelete szerint a tulajdonosok feladata a saját ingatlanuk előtt lévő járda takarítása, tisztántartása. Közterületen lévő járdák tekintetében természetesen más a helyzet: ennek takarítása kerületi, vagy fővárosi kötelezettség, attól függően, hogy melyik önkormányzat a tulajdonos. Újpest önkormányzata néhány évvel ezelőtt döntést hozott: besegít a kerületben élőknek a járdák takarításában. 2007-ben kiírtunk egy közbeszerzési eljárást, s a nyertes pályázó ma 5 db gépet üzemeltethet Újpest területén, közel 85000 m2-en a hét minden munkanapján. Elsősorban a frekventált területekre koncentráltunk az útvonalak megtervezésénél, így Újpest központjában 18 helyszínen – azaz a Városháza és a piac környékén, a Pozsonyi úton, az István úton, és a környező utcákban –, valamint Káposztásmegyer I. centrumában – a Lóverseny téren, a Hajló, a Bőröndös, a Járműtelep, az Óceánárok, és a Nádasdy Kálmán utcában – dolgoznak a gépek változó gyakorisággal. A téli hónapokban a munkálatok sokkal bonyolultabbá válnak, de igyekeztünk megoldani, hogy a takarításban semmilyen fennakadás ne történjen, ezért hótoló lapokat helyeztünk két, erre alkalmas takarítógépre.
– Bővíthető ez az útvonal?  
– Ez leginkább a költségvetéstől függ, a gépek kapacitása adott. A vállalkozóval kötött szerződés ez év végén lejár, de az önkormányzat szeretné tovább folytatni az akciót. Azt természetesen megvizsgáljuk, hogy Káposztásmegyer II-t hogyan lehetne bevonni a rendszeresen takarítandó területek közé.
– Mit válaszolna a lakók felmerült kérdéseire?
– Egyrészt a kutyapiszok veszélyes hulladéknak minősül, tehát nem keveredhet az egyéb hulladékokkal. Másrészt a járdatakarító gépek kialakításuk miatt nem alkalmasak arra, hogy a kutyapiszkot eltakarítsák: a gép fémseprű alkatrésze egész egyszerűen elkenné azt a járdán. Újpest Önkormányzata számtalan helyre kihelyezett gyűjtőládákat, amelyeket rendszeresen cserélünk, és tisztán tartunk, ezzel is elősegítve, hogy a lakók megfelelő módon tudják kezelni a kutyasétáltatáskor bekövetkező ürítést, és a kutyapiszok eltávolítását, mely egyébként rendeletben előírt kötelezettségük.
Van valami szankció, ha a kutyatulajdonost „tetten érik”?
– A közterület-felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki azokra a kutyatulajdonosokra, akik a kutyapiszkot a járdafelületen hagyják, azonban nyilván nem tudnak mindenhol ott lenni, ez a módszer valóban csak a helyszínen, tetten érés esetén alkalmazható. A felügyelők korlátozott számban dolgoznak, számtalan egyéb feladatra is oda kell figyelniük, tehát ez sem a megfelelő megoldás. Az önkormányzatnak mindig is kiemelt célja volt a város tisztaságának megőrzése, azt kell, hogy mondjam, a lakóknak, a kutyatulajdonosoknak is oda kell figyelniük környezetükre, jobban becsülni azt, ahol élnek. E nélkül mi sem tudunk csodát tenni.