Kutyulás az oviban

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt hetekben nagy volt a sürgés-forgás és az izgalom több újpesti óvodában, ugyanis elkezdődött az önkormányzat, az Állatmentő Liga, a Kutya Guru és a Rex Kutyaotthon Alapítvány, közös programja, Kutyulás az oviban címmel, amelynek során interaktív foglalkozás keretében ismertetik meg az újpesti óvodásokkal a felelős állattartás szabályait.

 Újpest Önkormányzatának Nem Nagy Dolog! kampánya 2013 tavaszán indult, legfőbb célja, hogy felhívja az újpesti kutyatartók fi gyelmét a város nagy részében problémát jelentő kutyapiszok felszedésének fontosságára. A program keretében eddig több ezer kutyapiszok-gyűjtő szettet osztottak szét a kutyások között, valamint 10 új kutyafuttatót is épült. (www.nemnagydolog.hu)

– Kampányunkat az idén új irányban bővítettük. Óvodai programunk célja, hogy a lehető legkorábban találkozzanak a felelős állattartás gondolatával a gyerekek. Meg kell tanulniuk, hogy egy élőlény nem játékszer, nem bánhatunk vele a saját kényünk-kedvünk szerint. Gondoskodni kell róla, etetni, itatni és szeretni kell. Az is fontos, hogy tudják, a kutyapiszok felszedése nem ciki, sőt inkább megbecsülés jár annak, aki ezt megteszi, hiszen így óvja a környezetét – foglalta össze a program lényegét Rádi Attila alpolgármester, a Nem Nagy Dolog! kampány kezdeményezője.

A játszva tanulást, a szemléltetést emelte ki a program fontos elemeként Hladony Sándor önkormányzati képviselő az óvodai bemutatón.

– Köztudott, hogy a gyerekek hatással vannak szüleikre, ezért remélem, hogy a felnőttek is követik majd a kicsik példáját, és mindenki felszedi majd kutyája után a kutyapiszkot – fűzte hozzá.

– Nem szabad csak úgy megsimogatni egy kutyust, előbb meg kell kérdezni a gazdáját – vonja le a délelőtt tanulságát egy nagycsoportos lurkó, éppen átvéve névre szóló oklevelét, melyet minden részt vevő kisgyerek kapott. A JMK, a Nyár és a Virág óvoda középső és nagycsoportosai már megkapták oklevelüket a részvételért.

A “Kutyulás az Oviban” szeptemberben tovább folytatódik, bemutatva, hogy amíg az állattartás igen, a kutyapiszok felszedése nem is olyan nagy dolog.

D. V.