Kutyulás ovisokra szabva

  •  
  •  
  •  

Az Aradi Óvoda után a Csányi Tagóvodába látogatott el az Észak-pesti Kutyás Szolgálat a „Kutyulás az oviban” program keretében, az önkormányzat Nem Nagy Dolog! kampányának részeként. A korosztályra szabott interaktív foglalkozás a Rex Alapítvány mutatványaival egészült ki, amelybe szintén bevonták a kicsiket.

Június 4-én is izgalmas foglalkozással várta a kicsiket a Kutyás Szolgálat, főleg a nagycsoportosokat vonták be a hasznos játékba. Most is két fegyelmezett négylábúval érkeztek, akik készséggel működtek közre a bemutató során. Rajtuk keresztül mutatták be a kicsiknek, mi a teendő, ha idegen kutyával találkoznak, de a kampány részeként szemléltetői voltak annak a fontos leckének is, hogy a négylábúak után fel kell szedni az ürüléket.

A Rex Alapítvány hasonlóan bemutatóval és kutyasimogatással készült, és egy mini akadálypályát is felállítottak. Utóbbival azt szemléltették, hogy a kutyusok kellő türelemmel igenis taníthatók, mindez pedig játékosan, élvezettel is megvalósítható.

A foglalkozáson Németh Edit Éva, a körzet önkormányzati képviselője is részt vett, aki szerint a környezettudatos szemléletet, felelős állattartást minél kisebb korban érdemes elsajátítani.
– Nagyon jó kezdeményezés ez a lakótelepeken élők számára, az állatok pedig rengeteg szeretettel viszonozzák a törődést – tette hozzá.
Hasonlóan gondolja Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő is, akinek a körzetébe szintén ellátogatnak majd a kutyások, azért tekintette meg a mostani foglalkozást.

Kalocsai Zsuzsanna tagóvoda-vezető szerint életszerű, a korosztálynak szóló bemutatón vehettek részt a kicsik, amiért lapunkon keresztül mondott ezúton is köszönetet. Szerinte ezekkel a foglalkozásokkal hagyományt is lehet teremteni, és arra is jók, hogy a kicsik a jövő felelős állattartói legyenek.

Az ovisok nem a felnőtt szemével értékelték, hanem láthatóan élvezték a játék minden percét. Sőt, sokuknak van is otthon háziállata. Ádám például a kutyák jutalomfalatért végzett gyakorlatát-bemutatóját élvezte leginkább, nekik macskájuk van.
– Nekem a legjobban a kutyasimogatás tetszett – mondja Szelina, majd óvónénije hozzáteszi, ebben az életkorban nagyon fontosak az érintések, a kicsik így (is) ismerkednek környezetükkel.

Larának például az egyik négylábú nyerte el leginkább tetszését, nekik nyuluk van. Balázséknak három állatuk is van, a nyúl mellett macskát és aranyhalat is tartanak. Neki a „pörgős” mutatványok tetszettek leginkább.

A kicsik részvétele nem marad jutalom nélkül, kíváncsiságukért, bátorságukért kitűzőt és oklevelet kapnak.

M. Orbán András