Lakáshitel-dominó

  •  
  •  
  •  

A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint nőtt a lakáshitelüket késedelmesen vagy egyáltalán nem törlesztő adósok száma. A kibővített állami mentőcsomagon túl a bajbajutott újpestieknek helyi szinten is van segítség! Ingyenes tanácsadás, krízis-lakásalap, átmeneti pénzügyi segítségnyújtás. Az e célból létrehozott 30 millió forintos keretre első körben 28 érvényes pályázat érkezett, melyek sorsáról a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság soron következő ülésén dönt.

A legfrissebb felmérések szerint nőtt a lakáshitelüket késedelmesen vagy egyáltalán nem törlesztő adósok száma. Ugyanakkor a nehéz helyzetbe került adósok megsegítését célzó törvénymódosítási javaslatnak, valamint a krízisprogram bővítésének köszönhetően növekedhet az állami segítségre jogosult adósok száma is.
De helyi szinten is van segítség! Már folyik az ingyenes tanácsadás, és időközben lezárult a bajbajutott adósok megsegítését célzó pályázat is, mely azért került kiírásra, hogy átmeneti pénzügyi segítségnyújtással lélegzetvételhez juthassanak a bajbajutott adósok. Első körben 28 érvényes pályázat érkezett, melyek sorsáról a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság soron következő ülésén dönt. Ezen túl folyamatban van egy ún. krízis – lakásalap kijelölése is, melynek célja, hogy el lehessen kerülni azt, hogy az újpesti családok a télvíz beállta előtt az utcára kerüljenek.
 
 
Itt a válság második hulláma?
 
A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint jelentősen nőtt a lakáshitelüket késedelmesen vagy egyáltalán nem törlesztő adósok száma.
Míg korábban jellemzően csak a magukat „túlvállalókat”, addig őszre - a magasabb rezsiszámlák megérkeztével - a felelős hitelfelvevőket is utolérte a váláság – vélekednek a szakértők.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelte is megerősítette ezt, mely szervezet a közelmúltban kért a bankoktól rendkívüli adatszolgáltatást. Az összesítésből többek között az is kiderül, hogy a fizetésképtelenné vált adósok közül már 11 ezer ember otthonát vonták végrehajtási eljárás alá.
 
 
Állami mentőöv
 
Ugyanakkor növekedhet az állami segítségre jogosult adósok száma.
Időközben ugyanis a Kormány komoly mértékben lazított az állami készfizető kezességről szóló, a nehéz helyzetbe került adósok megsegítését célzó törvényen. – derül ki a pénzügyi tárca internetes honlapján közzétett módosító javaslatból. A jogosultak körét nagyban bővítheti az a módosítás, amelynek értelmében törölnék azt a megkötést, hogy a „foglalkoztató érdekkörében felmerült okból” szűnt meg az illető munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően. Ennek oka a tárca szerint az, hogy Magyarországon gyakori, hogy közös megegyezés alapján szűnik meg a munkáltatóval a kapcsolat, így nem áll rendelkezésre a még hatályos törvény szerinti szükséges dokumentumok.
Ezen túl a krízis programot is meghosszabbították 2010. január 31-ig, valamint a támogatottak köre is bővült. 50 ezer forint természetbeni támogatást igényelhetnek azok, akiknek otthonában nincs fűtési céllal áram vagy gáz.
 
 
Krízisprogram – 2010. január 31-ig
Tovább bővül…
 
Azon túl, hogy 2010. január 31-ig meghosszabbították a krízisprogramot, a támogatottak köre is bővült, 50 ezer forint természetbeni támogatást igényelhetnek azok, akiknek otthonában nincs fűtési céllal áram vagy gáz.
 
Bővült a krízisprogram, a válság miatt elbocsátottak vagy a megemelt lakástörlesztés miatt nehéz helyzetbe került családok mellett, 50 ezer forint természetbeni támogatást igényelhetnek azok, akiknek otthonában nincs fűtési céllal áram vagy gáz. Nem ez az egyetlen változás az augusztus elején indult támogatással kapcsolatban, az eredetileg november 30-ig tervezett programot 2010. január 31-ig meghosszabbították.
Több mint 4,2 milliárd forint van jelenleg a kasszában. Az alapból eddig, több mind 2 milliárd forintot használtak fel, átlagosan 40 ezer forintot utaltak ki egy-egy igénylőnek.
 
 
Újpesti védőháló…
 
Helyi szinten is van segítség! Még augusztusban kezdeményezte dr. Trippon Norbert, hogy az Újpesti Önkormányzat nyújtson segítséget a lakáshitellel rendelkező hiteltörlesztési gondokkal küzdő újpestieknek.
 E szerint háromlépcsős rendszerben – ingyenes pénzügyi tanácsadással, átmeneti pénzügyi segítségnyújtással és úgynevezett krízis – lakásalap létrehozásával – segítik a bajba jutott adósokat.
Azóta a kerületben már megindult az ingatlanhiteleseknek nyújtott ingyenes pénzügyi tanácsadás és a lakáshitelesek megsegítéséről szóló rendelet alapján a pályázat is kiírásra került. A pályázati felhívásra 28 érvényes pályázat érkezett, melyeket a soron következő ülésén bírál el a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság. A pályázó bajbajutott adósok annak érdekében, hogy lakástulajdonukat megtarthassák, és átmeneti lélegzetvételhez juthassanak, az e célra létrehozott 30 millió forintos keretből vissza nem térítendő átmeneti pénzügyi segítségben részesülhetnek. A támogatás havi összege legfeljebb 30.000 forint, míg folyósításának időtartama legfeljebb hat hónap lehet.
Ezen túl az esetleges kilakoltatásokra felkészülve az Önkormányzatnál folyamatban van egy ún. krízis – lakásalap kijelölése is, melynek célja, hogy el lehessen kerülni azt, hogy az újpesti családok a télvíz beállta előtt az utcára kerüljenek.
 
 
A tisztánlátásért….
 
Ingyenes tanácsadás
 
A tisztánlátás érdekében hetente egyszer másfél órában ingyenes tanácsadáson vehetnek részt a bajbajutott újpesti adósok. A segítség magába foglalja többek között a hitelszerződések áttekintését, a problémák feltárását, konkrét megoldások kidolgozását.
 
A Képviselő-testület határozata alapján szeptember közepén indult el az ingyenes banki tájékoztatási és segítségnyújtási szolgáltatás az újpesti polgárok számára. A tanácsadás célja, hogy a válság miatt, vagy attól függetlenül nehéz helyzetbe került jelzáloghitelesek segítséget kapjanak problémáik megoldásához. Ez a segítség magában foglalja a hitelszerződések áttekintését, a problémák feltárását, a lehetséges megoldásokról történő tájékoztatást, valamint konkrét megoldások kidolgozását, ebben való közreműködést. Miután az Újpesti Napló-ban megjelent a tájékoztatás a tanácsadás indulásáról, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy kezdetben szűknek bizonyult az erre kiszabott másfél óra. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük a tanácsadást tartó Boda Katalint:
 
-Tipikus problémát jelent a meglévő hiteleknél, hogy a deviza-alapú hitelek törlesztő részlete az árfolyam függvényében változik. A forint erőteljes gyengülése érzékenyen érintette a hiteleseket, különösen akkor, ha ehhez még jövedelem csökkenés is társult. A legtöbb esetben az jelent megoldást, ha az adós a saját bankjánál kéri a hitel átdolgozását pl. hosszabb futamidőre, vagy áthidaló hitelt vesz igénybe. Néhány esetben kedvező megoldást jelent a hitel kiváltása (más bankhoz történő átvitele). Fontos hangsúlyozni, hogy még a krízishelyzet előtt tájékozódjanak a lehetőségekről, mert, ha már elmaradás van a törlesztésben, nem lehet jó megoldást találni.
 
Úgy látom, hogy a pénzügyeinkben még nem vagyunk elég tudatosak. Az emberek leggyakrabban a számlavezető bankjukhoz mennek hitelért, nem kérnek ajánlatot több hitelintézettől, általában nem vizsgálják meg a kölcsön minden részletét, az átdolgozás, előtörlesztés lehetőségét. A kölcsönszerződés egy hosszú távra meghozott döntés, érdemes körültekintőnek lenni.
 
Nagyon sok érdeklődő tette fel a kérdést, hogy az Önkormányzat milyen segítséget tud nyújtani. Sokakat tájékoztattam a vissza nem térítendő támogatásról, melyet a november 11-ig benyújtott pályázat útján lehet elérni. 
Az újpesti városvezetés részéről rendkívüli gesztus ez a kezdeményezés, remélem, ragadós lesz a jó példa.