Lakat a jégcsarnokon

  •  
  •  
  •  

Bár nemcsak az UTE, a jégkorongvilág és a kerület, hanem minden sportbarát felháborodott, április 30-án megszületett a döntés: ki kell költözniük az Újpest jégkorongozóinak a Megyeri úti létesítményből.

Kilenc évvel ezelőtt az Ifjúsági és Sportminisztérium hozta létre a Sportfolio Kht-t az állami tulajdonú sportingatlanok kezelésére, üzemeltetésére. A Kht. alá tartozott a 2003. decemberében megnyílt Megyeri úti UTE jégcsarnok is, melynek még 18 évig érvényes szerződése van az üzemeltetési feltételekre. A Sportfolio Kht. időközben felszámolás alá került, pontosabban végelszámolási eljárás alatt áll. Bár feladatait a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, azaz a NUSI vette át, az UTE jégcsarnok vagyonkezelése – jogi problémák miatt – még nem került át az intézethez. Gyalog András, a NUSI főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, a NUSI-nak egyelőre nincs törvényi lehetősége az üzemeltetésre, mivel a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. még nem hagyta törvényileg jóvá a jogutódlást, az állam pedig nem ellenjegyezte az átadás-átvételt.
A jégcsarnok alatt többször rezgett már a léc: pár hónappal a megnyitás után műszaki vizsgálatok miatt egy időre bezárták. Ekkor született az a megállapodás, miszerint Újpest és az illetékes állami intézmény közösen vállalja a jégcsarnok költségeit. A hír, miszerint a csapatnak – felszereléssel, bútorral együtt – ki kell költöznie a Megyeri útról, április 28-án érte a vezetőséget. Két nappal később ült le a három fél – az UTE részéről Őze István klubigazgató, a Sportfolio Kht. ügyeit intéző Orbán Sándor, a NUSI-tól pedig Gyalog András főosztályvezető –, hogy megoldást találjanak a problémára. Egyelőre nem sikerült: közel 300 sportoló sorsa még mindig teljesen bizonytalan. (Szerettük volna Orbán Sándor urat is megkeresni ez ügyben, de jelenleg nem tartózkodik Magyarországon.)
A csütörtöki megbeszélés során mindhárom fél igyekezett megoldást keresni. Egyik megoldásként a felek az Önkormányzati Minisztériumhoz fordulnak sürgős megoldást kérve, az UTE pedig birtokvédelmi eljárást kezdeményezett Újpest Önkormányzatánál, melyet a szerződések megvizsgálása után pár napon belül bírálnak el.
Őze István klubigazgató szerint „szerencse a szerencsétlenségben”, hogy a jégkorongidénynek vége: ha hamarosan megoldás születik, a sportolók nem szenvedik meg annyira a kialakult helyzetet. A kerületünkben lévő másik jégcsarnok nem tudna segíteni az újpesti hokisok problémáján – természetesen itt is az anyagi nehézségek miatt. A Megyeri úti létesítmény nagyrészt állami pénzből működött, az összköltség 20-25 %-át, 10-15 millió forintot – többek közt a felújítási költségeket – azonban az UTE, és gyakran a jégkorongozó gyerekek szülei finanszírozták.
Hogy mi lesz az UTE-ban sportolók sorsa, nem tudni; a felnőttek mindenesetre elkezdték a szárazedzéseket a sporttelep területén és a műfüves futballpályán. Mint ahogy azt se tudni, mennyiben befolyásolja ez a helyzet a 2014-es „A csoportos” világbajnokság esetleges hazai megrendezését, melyről éppen lapunk megjelenésének napján döntenek. A témára természetesen visszatérünk, fordulatok egész biztosan lesznek még az ügyben.