Lakossági elektromos és elektronikai hulladékgyűjtés!

  •  
  •  
  •  

Az Elektro-Waste Nonprofit Közhasznú Kft., Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzatával kötött megállapodása alapján 2011. március 19-én szombaton 8-11 óra között több helyszínen elektronikai hulladékgyűjtést szervez.

Rendeltetésszerű használat mellett az elektronikai berendezések nem jelentenek veszélyt a környezetre, viszont a „kukába kerülve”, a kommunális hulladékkal együtt kezelve a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak, vagy égetés során a levegőbe juthatnak.
Az elektronikai hulladék – nem megfelelő kezelés esetén – veszélyezteti a környezetünket és az emberi egészséget! Ezért is fontos elkülönítve gyűjteni ezt a hulladékfajtát.

A gyűjtőpontokat az alábbi helyszíneken találják:

1.    Laborfalvy Róza utca – Hídláb utca sarkán, parkolóban
2.    Baross u. végén, Ugró Gyula sornál, parkolóban
3.    Külső-Szilágyi út 46., SPAR (volt PLUS) élelmiszer diszkont előtt, parkolóban
4.    Berda József u. 30-as és 36-os tömb között, parkolóban

A fenti helyszíneken térítésmentesen  veszik át a háztartásokban keletkező elektronikai hulladékot.

Elektronikai hulladéknak minősül:
•    háztartási nagygépek (pl. hűtő, fagyasztó, mosógép, mikrohullámú sütő, ventilátor stb.)
•    háztartási kisgépek (pl. konyhai kisgépek, porszívó, villanyborotva, falióra stb.)
•    információs berendezések: (pl. számítógép és tartozékai, mobiltelefon stb.)
•    szórakoztató elektronika: (pl. TV, magnó, kamera, fényképezőgép, erősítő, elektronikus hangszerek stb.)
•    továbbá barkácsgépek, elektromos játékok stb.
Kérjük, hogy az elektronikai hulladékgyűjtés során egyéb veszélyes hulladékot ne hozzanak, mert azokat nem áll módunkban átvenni. Tehát NE hozzanak akkumulátort, festéket, olajat és egyéb veszélyes hulladékot!

„Házhoz megyünk” akció:
Ez a lehetőség minden olyan IV. kerületi lakos számára térítésmentesen igénybe vehető, aki nem tudja megoldani az elektronikai hulladék elszállítását, de szeretne megszabadulni nagyméretű, berendezésektől (pl.: mosógép, hűtőszekrény, tv, számítógép, tűzhely, stb.). Ezen szolgáltatás igénybevételének egyetlen feltétele, hogy legalább 100 kg hulladékmennyiség kerüljön elszállításra. Ez a mennyiség kb. 3 db nagyméretű műszaki tárgynak (pl.: hűtő, mosógép, tv) felel meg.
Az igények bejelentését a 373-0491-es telefonszámon várják 2011. március  16-18.  között 9-16 óráig.

A bejelentést követően, telefonon értesítik a bejelentőt az elszállítás időpontjának pontosítása céljából!

A „Házhoz megyünk” akció időpontja ugyanúgy 2011. március 19. (szombat).
Fontos, hogy a hulladékká vált elektronikai berendezéseket ne tegyék ki az utcára (lehetőséget adva ezzel illetéktelen személyeknek a rongálásra), hanem várják meg a gyűjtőjárművek érkezését! Az Elektro-Waste munkatársai szükség esetén segítenek a berendezések rakodásában is.

Az összegyűjtött elektronikai hulladék az Elektro-Waste Nonprofit Közhasznú Kft. rendszerébe kerül hasznosításra és ártalmatlanításra, a környezetvédelmi előírásnak megfelelően. A begyűjtött hulladékot az erre a tevékenységre szakosodott bontók kezelik, ahol válogatás után részegységeire bontják a berendezéseket. A hasznosítható anyagok másodnyersanyagként visszakerülnek a gyártási folyamatokba.

Tegyünk együtt az élhetőbb környezetért!