A téli ételek között kedvelt étel a lángos. Önálló ételként is fogyasztható, vagy egy tartalmas leves utáni fogás is lehet. Sokféle ízesítéssel készülhet a tésztája, vagy a feltét is változatos lehet.
Nyáron a strandokon is kedvelik a fogyasztók, de amennyiben maguk készítik, akkor inkább télen, mert magas hőfokon kell sütni és a forró olaj mellett állni.
A lángos kelt tésztából készül, bő zsiradékban kell kisütni, ezért emésztőrendszeri kímélő étrendben nem adjuk. Magas szénhidrát, kalória és zsírtartalma miatt laktató táplálék, azonban nem javasolt energiaszegény étrendben.
A tésztájába reszelhetünk fehér káposztát, lilakáposztát, sárgarépát, sütőtököt, céklát, hagymát. Ízesíthetjük sóval, őrölt borssal, köménnyel vagy zöldfűszerekkel ízlésünknek megfelelően.
A lángos tetejére sót, zúzott fokhagymát, tejfölt, paradicsompépet, reszelt sajtot, darált sonkát rakhatunk.
Amennyiben vendégváró ételt szeretnénk, akkor tükörtojással is díszíthetjük. Tálalhatjuk vadasmártás, sóskamártás, paradicsommártás, gombamártás mellé. Ebben az esetben kisebb lángosokat készítünk.
Hagyományos lángos
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
5 evőkanál napraforgóolaj
5 dl napraforgóolaj (a sütéshez)
1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe tesszük a sót, és a felfutott élesztővel, 5 evőkanál olajjal és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, és könnyű tésztát készítünk. Jól kidolgozzuk. Letakarva fél órát kelni hagyjuk. Olajat forrósítunk. A tésztából kisebb darabokat vágunk, kicsit kilapítjuk a tenyerünkkel. A darabokat kicsit meghúzkodjuk, hogy kb. 1 cm vastag körök legyenek. Forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük. Úgy sütjük a lángosokat, hogy az egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük.
Joghurtos lángos
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csapott evőkanál só
1,5 dl langyos víz
2 dl natúr joghurt
A hozzávalókat hólyagosra kidolgozzuk, majd pihentetjük, amíg kétszeresére nő a tészta. Nagy maroknyi tésztadarabokat kerekre megnyújtjuk, és forró olajban kisütjük.
Káposztás lángos
Hozzávalók:
Párolt káposzta
50 dkg káposzta
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
őrölt bors
Lángos
1 dl langyos tej
1 dl langyos víz
10 dkg tejföl
2 dkg élesztő
1 csipet cukor
1 teáskanál só
50 dkg tönkölybúzaliszt
napraforgóolaj a sütéshez.
A káposztát lereszeljük. Az olívaolajon zsemleszínűre megpirítjuk egy lábasban a káposztát, majd megsózzuk, megborsozzuk. A cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Utána a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Végül beledolgozzuk a kihűlt káposztát. Fél óráig letakarva kelesztjük. Még egyszer átdolgozzuk és kisebb gombócokat formálunk és ezeket még 15 percig pihentetjük. Utána széthúzzuk nagyobb kör alakúra a gombócokat, és forró olajban pirosra sütjük. Készíthetjük más reszelt zöldséggel is.
Kukoricalángos
Hozzávalók:
1 dl langyos víz
2 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
75 dkg kukoricaliszt
25 dkg rizsliszt
1.5 teáskanál só
3 evőkanál tejföl
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
olaj a kisütéshez
Vizet, tejet, cukrot meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. A kukoricalisztet és rizslisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, tejfölt, tojást, olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk és letakarjuk. Kétszeresére kelesztjük. Rizslisztezett deszkára tesszük a tésztát. Kb 15 db kis tésztacipónk lesz. A levegőben forgatva nyújtjuk, és egyből a forró olajba tesszük. Oldalankét 2 percig sütjük. Ha megsült, konyhai papírtörlőre tesszük.
Jó étvágyat!