Lássunk tisztán!

  •  
  •  
  •  

Megvesszük a méregdrága, divatos szemüveget, amit aztán hiúságból nem hordunk. Lelkiismeretünk azonban tiszta, ott van a táskában! Egyre kevesebb gondot fordítunk látásunk épségére. Hosszú tanakodás után megyünk csupán orvoshoz, amikor már valljuk be, késő.

Az ilyen jellegű problémák kiküszöbölésére és az ép látás megőrzésére törekszik a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, szem előtt tartva a Lions mozgalom elindítójának, Melvin Jones amerikai üzletembernek mottóját, miszerint: nem visszük sokra, ha nem teszünk valamit másokért is.
Újpesten már húsz éve működik az Újpest-Árpád Lions Club. Megalakulásának legfőbb célja, hogy támogassa az újpesti hátrányos helyzetű gyerekeket és az időseket. Évről évre az önkormányzattal együttműködve karácsonyi műsort szerveznek és ajándékcsomagokkal lepik meg a gyerekeket, közben nem elszakadva a Lions mozgalom fő célkitűzésétől: harcolni a vakság ellen. A sikert bizonyítja, hogy idén német és francia támogatással Magyarországon is útjára indulhatott a szemszűrő busz, amely segítségével országszerte közel kétezer szemszűrést végeztek, így küzdve a vakság ellen.
Az Újpest-Árpád Lions Club 2012-ben elnyerte a „Kiváló Klub” címet.
Az idei Újpest Városnapokon két napon át ingyenes, profi szemszűréssel kedveztek mindenkinek, aki ellátogatott az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Házába.
A szemszűrésben Dr. Szabó Viktória, Dr. Perényi Kristóf és Dr. Zólyomi Tímea, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika szemész orvosai és Somorjai Krisztina optometrista vettek részt. A klub szakmai támogatását Zeller Éva optikus nyújtotta, aki három éve aktív tag és Újpest legismertebb optikájának, a Zeller Optikának a vezetője. Szakértelmével és önzetlen munkájával veszi ki részét a jószolgálati programokból.

A kétnapos szemszűrésen közel százötven főt vizsgáltak meg, köztük a száz esztendős Temesvári István bácsit, akinek látása még mindig a régi. A legfiatalabb résztvevő, a hat éves Peti kérés nélkül huppant a székbe, hogy meggyőződjék, valóban jól látja-e, ha a játszótéren minden hinta foglalt.

Ám nem mindenki olyan szerencsés, mint Temesvári bácsi. A megvizsgáltak közel hetven százalékát további kezelésre, szakrendelésre kellett irányítani.

Tudta ön? Érdekességek a Lions Mozgalomról:
– A vakok által használt fehér bot bevezetése a Lions Mozgalomhoz kötődik.
– A Lions Mozgalom volt az első nem kormányzati szervezet, amely hivatalosan is az ENSZ partnereként működik.
– A világ Lions Klubjai közel 100 millió órában végeznek karitatív tevékenységet.
– A Lions Klub tagjai felavatásuk során eskü alatt vállalják a világméretű szervezet Etikai Kódexének betartását.
– A Lions Mozgalom a világ legnagyobb nem vallási alapokon szerveződő civil közössége.
– Világszerte több mint 4 millió gyerek vett részt eddig a szervezet egyik legismertebb akciójában, a Békeposzter Pályázaton, amely keretében gyerekek rajzai mérettetnek meg évről-évre – három éve már az újpesti gyerekek részvételével is.
– A Lions ifjúsági csereprogram keretében – melynek szervezésében az újpesti klub is részt vesz – évente több tízezer fiatal ismerheti meg más népek kultúráját.

Higgyük el, sokkal jobb, ha tisztán látunk,
Könnyebben elérhetjük minden vágyunk!
A céljainkat szívvel és szemmel is látni kell,
Hajrá Lionok, további munkára fel!

D.V.