Látogatás a Parlamentben

  •  
  •  
  •  

Szeptember 22-én az EGYMI diákjai kaptak lehetőséget arra, hogy ellátogassanak az Országházba. A kirándulásról egyikük írt beszámolót az ujpest.hu-nak.

Egyik nap az igazgató néni örömmel újságolta a hírt, hogy iskolánk jó magaviseletű tanulói és tanáraik elmehetnek a Parlamentbe.

Ezt a kirándulást az Önkormányzat szervezte, mivel a jelenlegi polgármester, Wintermantel Zsolt parlamenti képviselő. Ő kezdeményezte azt, hogy minden IV. kerületi iskolából egy-egy csoport látogasson el az Országházba. A mi iskolánk szeptember 22-én került sorra.

A kísérőnkkel, Ladony Sanyi bácsival az Újpest-Központban találkoztunk. Nagyon kedves bácsi volt, sokunkkal elbeszélgetett. A Parlamentnél egy idegenvezető vette át a csoportunkat, Karcsi bácsi, aki végig velünk volt, és nagyon sok érdekességet mesélt az Országház történetéről.

Izgalmas volt már a belépés is, hiszen mindannyiunkat átvizsgáltak egy biztonsági beléptető kapun.

Már az első pillanattól szájtátva néztünk körül. Karcsi bácsi megmutatta nekünk a gyufaszálból megépített makettet is, ami egy üveg tárlóban volt.
Nekem nagyon tetszett az is, hogy azért 96 m magas az Országház, mert a honfoglalás 896-ban történt. Mindenki elcsodálkozott, amikor megtudtuk, hogy 40 kg aranyat használtak fel a falak díszítésére. Külön érdekesség volt, hogy mindezt mókusfarok-ecsettel vitték fel.

Egy hosszú lépcsősoron felmentünk, és egy óriási kupolateremben találtuk magunkat. Ott volt pont középen a korona. Éppen akkor történt az őrségváltás a korona mellett. Nagyon szépen, fegyelmezetten, egyszerre hajtották végre a parancsnokuk vezényszavát. Sokunk fejében megfordult az a gondolat, hogy szeretnénk a helyükben lenni. Nagyon nagy dolog lehet egy igazi koronára vigyázni!

Amikor körülnéztünk a Kupolateremben, láttuk a híres magyar uralkodókat és jelképeiket.

Amikor bementünk a kongresszusi terembe, néhányan mondták, hogy politikusok szeretnének lenni, annyira lenyűgözte őket a látvány.
Nagyon érdekesnek tartottuk, hogy az Országház építéséhez Erdélyből hozták a gránittömböket.

Karcsi bácsi sokat mesélt arról is, hány ember dolgozott az építkezés folyamán. Mindenki nagyon figyelt, mert a tanáraink megígérték, hogy ha visszamegyünk, kérdésekre kell majd válaszolni. Ezekért „sulimanit” is lehet kapni, amit majd az októberi vásáron tudunk elkölteni.

Amikor kijöttünk, végigsétáltunk az épület előtt. Megnéztük Kossuth Lajos szobrát is, ami egy gyönyörű park végében volt.

Búcsúzóul kísérőnk átadta azt a névreszóló emléklapot, amit a Polgármester bácsi küldött nekünk. Köszönjük ezt a szép és emlékezetes kirándulást!

Kovács Péter 8. osztályos tanuló
Újpesti Ált. Isk. és EGYMI