Látogatás az Ybl-villában

  •  
  •  
  •  

2016. május 6-án az Újpesti Városvédő Egyesület látogatást tett a felújított Ybl-villa épületében. Limitált, 20 fős csoport részére nyílt lehetőség a nyári lak megtekintésére.

A villa jelenleg Kovács Gábor vállalkozó tulajdona, aki nagy lendülettel és sok pénzzel az eredetihez közeli állapot létrehozását tűzte ki maga elé. Szem előtt tartotta a jelenlegi használhatóság, kihasználhatóság lehetőségét is.

Az épületet Rósa Antal kormánytisztviselő részére Hild József tervezte és Ybl Miklós fejezte be az 1850-es években, a jelenleginél nyolcszor nagyobb területen, ahol a park is a nyári lak szerves része volt. Nyaralóként használták, ahogy a közelben lévő hasonló épületeket is a tehetősebb polgárok. 1945 után a tulajdonosok mellé társbérlőket telepítettek, később a villát kisebb lakásokra osztották. A parkban elbontották a szökőkutat, kisebb telkekre osztották fel a kertet.

A harmonikus, romantikus épületbe a fogadószobán keresztül jutunk be. Korhű, értékes bútorok, gyönyörű tapéták, függönyök, szőnyegek és értékes festmények díszítik a házat. Ligeti Károly tájképei a szalon, más festők és ismeretlen művészek arisztokratákról készült értékes alkotásai az ebédlő falán lógnak. Párizsban és Londonban vásárolt míves bútorok alkotják a berendezéseket.

Márványfalú lépcsőházon keresztül jutottunk az emeletre. Itt mindenkit lenyűgözött a két egyforma apartman berendezésével, egyedi bútoraival, tágas, fényűző fürdőszobájával. Több mosdó is van a házban, mindegyik finoman elegáns, tiszta, tágas. Vendéglátásra is van lehetőség, hófehér konyha, személyzeti öltözők, raktárak is találhatók az épületben. A pincében bortrezorok sorakoznak, amelyek állandó optimális hőmérsékletet biztosítanak a nemes nedűk számára. Kissé hűvös teremben kör alakú asztalnál lehetőség van borok ízlelésére, kóstolására is.

Kellemes egyórás nézelődés után jó hangulatban indultunk hazafelé. Néhány telekkel feljebb felújítás alatt áll a Hild-villa, elkészülte után az MMA egy részének ad otthont. Reméljük, az is látogatható lesz.

Somorjai Edéné