Látványos és nagyszabású katasztrófavédelmi verseny

  •  
  •  
  •  

Nyolc négyfős újpesti csapat vett részt a XV. kerülettel közösen rendezett katasztrófavédelmi versenyen. A legjobb eredményt eltérő általános és középiskolás csapatok a budapesti döntőbe jutottak tovább.

Az idei versenyen összesen tíz állomás volt, ahol elméleti és gyakorlati tudásról is számot adtak a diákok.
Látványos, és az elméleti tudást sem nélkülöző versenyállomás volt a tűzszerészeké. Itt azt kellett bemutatni, hogyan emelnének ki/át sérülésmentesen egy gránátot, illetve fémdetektor segítségével hogyan kutatnák fel azokat a robbanószerkezeteket, amelyek nem láthatók.
A korábbi évekhez hasonlóan a feladatok között szerepelt a tűzoltófecskendő összeszerelése és használata, valamint a nyúlgátépítés is. Utóbbi tudásnak az árvízi védekezésben vehetik hasznát a diákok.
Idén sem maradt el az elsősegélynyújtás bemutatása és a vegyvédelmi öltözet szakszerű felvétele-levétele – időre. A fiataloknak egy másik állomáson pedig azt kellett elmondaniuk, mit tennének akkor, ha felborult veszélyes anyagot szállító járművet látnának.
Az újpesti általános iskolák és a középiskolák közül is a Babits Mihály Gimnázium csapata lett az első. A legjobbakat éremmel, oklevéllel, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajándékcsomagjával és tortával jutalmazták. Utóbbit a résztvevő csapatoknak szánt süteményekkel együtt a Horváth Cukrászda ajánlotta fel.

Több, mint versenyállomás: a rendőrség
Az egyenruhások versenyállomása külön színfoltot jelentett a viadalon, már csak azért is, mert a rendőri felszereléssel is megismertették az érdeklődő diákokat. Magára a versenyre az egyenruhások tesztlappal és mini KRESZ-pályával készültek, ahol kerékpárral kellett szabályosan közlekedni. Sőt, az ajándékok közé az ORFK által felajánlott kerékpáros kiegészítők, a nagyobbaknak pedig a biciklire szerelhető felszerelések is bekerültek. Az egyenruhások részéről Újpest, a szomszédos XV. kerület és a BRFK közlekedésrendészeti főosztálya is képviseltette magát. Újpest összefogása pedig itt is megmutatkozott: a két „bemutatóbicikli” közül az egyiket az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőrség bocsátotta rendelkezésre.

Képek és szöveg: M. Orbán András