Lázár Bence: Győzni fogok!

  •  
  •  
  •  

Sokkolta a futballszurkolókat, hogy az Újpest egykori fiatal csatárát, Lázár Bencét leukémiával kezelik. A támadó nyirokcsomó duzzanattal ment orvoshoz, s most az életéért küzd. A fiatal focista két hete fekszik a Szent László kórházban.

– Nem akartam én ebből a betegségből valamiféle szenzációt gerjeszteni, de jobb, ha mindenki megtudja, mi van velem – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Lázár Bence. – Néhány héttel ezelőtt megduzzadtak a nyirokcsomóim a nyakamnál. Eleinte nem is foglalkoztam vele különösebben, gondoltam, elmúlik. De nem múlt el. Sőt egyre jobban zavart, a fejemet alig bírtam mozgatni, így aztán kénytelen voltam orvoshoz menni. Onnantól kezdve minden megváltozott körülöttem.

A Nyíregyháza csapatából tavaly 23 évesen visszavonuló labdarúgónál leukémiát diagnosztizáltak.
– Utólag azt mondom, éreztem, hogy nagy baj van. Nekem az orvosok semmit sem mondtak, a szüleimmel viszont közölték a diagnózist. A kórházból kiengedtek, s otthon, a szülői házban ültünk le hárman apuval és anyuval. Emlékszem, hétfő volt. Ezt a hétfőt talán sohasem fogom elfelejteni. Néztem apám és anyám arcát, csendesek voltak, kissé riadtak, és egyszer csak azt mondták nekem: „Fiam, megjött a véreredmény, erősnek kell lenned: leukémiás vagy.”


Bencét a Szent László kórházban kezelik.
– Már kezdem megszokni a szobát, a falra képeket ragasztottam ki, a családomról, barátaimról, nagymamámról. Olykor nézem ezeket a fotókat, és azt mondom magamnak: annyian szeretnek, hogy nem hagyhatom el magam. Én is imádom az életet, rengeteg tervem, álmom, vágyam van.
Az orvosok szerint Lázár Bence szervezete jól reagált a kezelésekre.
– Az úgynevezett Hoelzer-protokoll szerint gyógyítanak, ez egy német eljárás. Folyamatosan jön, csöpög belém az infúzió. Most majd lesz néhány nap szünet a kezelésben, aztán folytatódik minden, és talán egy hónap múlva, ha a leleteim jók lesznek, hazaengednek néhány napra. Most úgy tűnik, elkerülhetetlen a csontvelő-átültetés, amelyre nagyjából három hónap múlva kerülhet sor. Persze ha addig találnak megfelelő donort.
Lázár, aki a Sport televízióban magyar és spanyol focimeccseken szokott szakérteni, egy harcnak fogja fel a betegség elleni küzdelmet, amelyben biztos, hogy meg fogja nyerni. Azt reméli, hogy egy év múlva már csak úgy gondol vissza a dolgokra, mintha: „a Fradi háromszor verte volna oda-vissza az Újpestet, de mégis túléltük.”

Blikk/nso/gg