Leállították a távfűtést a fővárosban

  •  
  •  
  •  

A Főtáv Zrt. befejezte a fűtést május 15-én azoknál a budapesti fogyasztóknál, akik nem rendelkeztek másként a fűtési rendszer leállításáról – tájékoztatott kedden a társaság. A Főtáv közölte azt is: a leállás után is volt példa szélsőséges időjárásra az elmúlt években, ebben az esetben a lakóközösség írásos megrendelésével május 15-e után is újraindítható a távfűtés.

A közlemény szerint a klasszikus értelemben vett, október 15-étől április 15-éig tartó 184 napos fűtési időszak átlaghőmérséklete 4,45 Celsius-fok volt. Az ingadozások a szezon során kiegyenlítődtek, így az átlaghőmérséklet alig volt magasabb az elmúlt 15 évinél.

A Főtáv a tavaly októbertől idén áprilisig tartó szezonban mintegy 9,8 millió gigajoule energiát értékesített, 5 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Ez a társaság szerint a melegebb időjárás mellett a fogyasztói energia-megtakarítási beruházásoknak is köszönhető.

A Főtáv arra is felhívta a figyelmet, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés leállítása után teljesen ki kell nyitni. A zárt szelepek ugyanis a nyári melegben beragadhatnak, ami ősszel, a fűtés indításánál gondot okozhat.