Lebstück Mária ükunokájának kiállítása Újpesten

  •  
  •  
  •  

Április 17-én nyílt meg Jónák Tamás festőművész festmény – és grafika kiállítása az Újpest Galériában. A tárlatot Dr. Feledy Tamás művészeti író nyitotta meg, aki egyben a művész régi jó barátja.

– Tamás képei nem feltétlenül a szemhez, sokkal inkább a fantáziához és az értelemhez szólnak – hangsúlyozta az író. 

A mai kortárs művészetben az alkotások mellett az alkotó egyre fontosabbá válik. A „mi?” mellet, a „ki?” kerül előtérbe, s ennek a megválaszolására törekszik maga az alkotó is. – Ez a változás Tamás képeinél is megfigyelhető, talán úgy tudnám a legjobban kifejezni, hogy elfoglalja önmagával magát – mosolyodik el Feledy úr. 

Jónák Tamás ugyan nem Újpesten él, azonban újpesti kötődése cseppet sem elhanyagolható. Nagyapja Jónák Gyula a hivatalos újpesti tűzoltóság megalapítója volt, aki szüleivel és nagyanyjával, Lebstück Máriával – honvéd főhadnagy – költözött Újpestre 1880-ban a Csokonai utca 4-es szám alá. Jónák Tamás festészet iránti érdeklődése és tehetsége már génjeiben volt, hiszen nagyapja is festészetet tanult, mielőtt önkéntesnek állt a tűzőrségnél. 

– Szokatlanul hangozhat az alkotó szájából, de a művészet iránt kicsit is érdeklődőknek ajánlom a kiállítást, mert nagyon komoly munka van mögötte. Én hiszek a festészetben és nagyon komolyan veszem. – meséli Jónák úr. – Aki ide belép, annak nem kell értenie a festészethez, azt nekem kell! Élményt szeretnék átadni, azzal, hogy a valóság apró örömeire hívom fel a figyelmet, ugyanis, ha az apró dolgokat nem vesszük észre, akkor csak azt látjuk, hogy a valóság nagyon is csúf. – hangsúlyozza művészetének lényegét a festő. 

A kiállítás május 3-áig tekinthető meg az Újpest Galériában, az Árpád út 66-os szám alatt. 

D. V.