•  
  •  
  •  

Ugyan nem a grundról jöttek, hanem Szigetszentmiklósról, de már harminchárom éve ők is Pál Utcai Fiúk. Péntek este lépnek fel a Városnapokon. Az alternatív rockzenekar vezetőjével, énekes-gitárosával, az idén ötvenesztendős Leskovics Gáborral, ’Lecsóval’ beszélgettünk.

Isten éltessen! Koncerttel ünnepelted az ötvenedik születésnapodat?
Köszönöm szépen. Igen, de teljesen véletlenül. Pont június 17-re, a szülinapomra esett a szokásos éves koncertünk a Parkban. De ha már így alakult, akkor jól megünnepeltünk engem. (nevet) Meghívtam zenészkollégákat, barátokat, akik elénekeltek egy-egy PUF-számot velem, mintegy emelve az est fényét.

Nem készült a jeles alkalom miatt új Pál Utcai Fiúk lemez? Hisz 2008-ban volt az utolsó…
Nem sajnos, pedig már a negyvenkilencedik születésnapomkor elhatároztam, hogy mostanra biztosan meglesz. Született is néhány dal, csak nincs idő összehozni egy egész lemezt. De első helyen áll a bakancslistámon.

A sok koncert miatt nincs idő? Ugye játszol a Kiscsillagban is, a Kispál és a Borz búcsúturnéján szintén muzsikáltál.
Így van, sok a koncert, ilyenkor nyáron olykor heti öt-hat is. Ha lenne két-három hetünk csak erre, akkor simán összehoznánk egy új lemezt, de egyelőre nincs.

Azért is kéne új dalokat írni, mert már unalmas folyton a régieket játszani? Sok zenész érzi így.
Szerencsére én egyáltalán nem unom a dalainkat. Elsősorban előadónak tartom magam, és imádom előadni a régi számainkat is. A jó dalt ugyanis jó játszani, és kihívás minden koncerten újra életre kelteni.

Ti a rendszerváltás időszakának zenekara vagytok. A kilencvenes években nagyon népszerű volt a PUF, aztán visszatértetek a kisebb klubokba, mert – ahogy valamikor fogalmaztál – ennek a zenekarnak inkább ott a helye, nem a nagy sportcsarnokban. Ezt most is így gondolod?
Igen. Ez egy teljesen tudatos döntés volt. Egyre nagyobb helyeken játszottunk, és egyre kevesebb koncertet adtunk. Kifejezetten rosszul éreztem magam ebben. Nekem ez a „rock’n’roll-dolog sosem arról szólt, hogy kiállok egy csomó ember elé, és váteszként elmondom az igazságot. Úgyhogy nekem is jobb ez így, és szerintem a zenekarnak is jobban állnak ezek a kisebb helyek. Persze mostanság a fesztiválokon azért játszunk sok néző előtt is. Pont a helyünkön vagyunk.

A Pál Utcai Fiúkban más a szereped, mint a Kiscsillagban?
Teljesen más. A PUF-ban én vagyok a vezető, a Kiscsillagban meg a Lovasi mondja ki a végső szót, ő dönt. Élvezem, hogy nem ugyanakkora a felelősségem, nem ugyanaz a feladatom.

Az Újpest Városnapokon eléggé vegyes közönség lesz, nem csak a rajongóitok mennek majd a koncertetekre. Nehéz műfaj ez?
Én kifejezetten élvezem az ilyen koncerteket. Biztosan sokan lesznek olyanok is, akik azt sem tudják, hogy mi ez a zenekar, nem ismerik a dalainkat. Az a feladatunk, hogy meggyőzzük őket, hogy jó zenét játszunk. Szórakoztatni kell az embereket, és ez nagyon izgalmas. Remélem, sikerül.

Juhász Mátyás