Legalább nyolc hosszú hétvége lesz 2012-ben

  •  
  •  
  •  

Idén öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket – igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni. Magyarországon jelenleg tíz munkaszüneti nap van. Ennél kevesebbet Európában nemigen találni – írja a Pénzcentrum.

Öt, a munkaszüneti napok előtt-után adott pihenőnappal számol 2012-re a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete, amely októberben jelent meg a Magyar Közlönyben, és még ősszel hatályba is lépett. A tavaly hétköznapra eső ünnepnapokban szűkölködő esztendő után 2012-ben csak egy olyan ünnep (január 1.) lesz, amelyik hétvégére esik majd. Így pihenéssel tölthetünk nyolc hosszú hétvégét is: húsvét- és pünkösd hétfő mellett március 15-ét, május 1-jét, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét és a hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos karácsonyt is.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint ugyanakkor várhatóan – a szintén hétfői napra eső – december 31-e is pihenőnapként lesz majd elkönyvelve. A rendeletben (ami egyébként december 31-ig hatályos) ez a nap még nem szerepel. A Nemzetgazdasági Minisztérium Kommunikációs Titkársága azt közölte, hogy 2012-ben december 31. azért nem szerepel a munkaszüneti napok között, mert cserébe a következő szombatot kellene ledolgozni. Mivel az már 2013-ra esik, nincs lehetőség erről rendelkezni a 2012-es rendeletben.

Ha a fenti forgatókönyv valósul meg, akkor az azt jelentheti, hogy 2012-ben nem nyolc, hanem kilenc hosszú hétvége is lesz, a legutolsó, azaz a december 31-i pihenőnapot pedig majd csak 2013-ban kell ledolgozni. Ráadásul a karácsony és újév között, azaz a két ünnep közötti időszakban mindössze két munkanap (december 27, csütörtök és december 28, péntek) lesz.

Magyarországon jelenleg tíz munkaszüneti nap van. Ennél kevesebbet Európában nemigen találni, de például Romániában csak nyolc ünnepnap van. Ugyanakkor 15 munkaszüneti nap van például Ausztriában és Svédországban, 14 Szlovákiában, 13 Görögországban, 12 Olaszországban és Portugáliában.