Legendás budapesti vendéglátóhelyeket tesznek a földdel egyenlővé

  •  
  •  
  •  

Szomorú hírek láttak napvilágot a napokban Budapest épített öröksége kapcsán: újabb ikonikus épületekkel lesz szegényebb a főváros, ezúttal az I. és a VII. kerületekben. A helyi önkormányzatoknak egyik esetben sem volt beleszólásuk a dologba.

Részleges bontási engedélyt kértek a budai Márványmenyasszony étterem épületére, amely annak idején az árvízi hajós és “a legnagyobb magyar” lakodalmának is otthont adott – írja az Index. A reformkorban emelt épület a budaiak és pestiek egyik legfelkapottabb szórakozó- és találkahelye volt, ahova Wesselényi báró és Széchenyi gróf mellett a kor legnagyobb művészei is eljártak.

A Márvány utcai épület azonban formailag nem felel meg a műemléki feltételeknek, ezért nem élvez védettséget,

így hiába hordoz ennyi történelmi emléket, gond nélkül lebontható.

Az I. kerületi önkormányzat lapja, a Várnegyed megszólaltatta a helyi főépítészt, Csány Évát, aki elmondta, hogy az új tulajdonosok decemberben nyújtották be engedélykérelmüket az épület részleges bontására,

amit közvetlenül karácsony előtt hagyott jóvá a kerületi kormányhivatal, így a munkák akár már idén elindulhatnak.

Az étterem tavaly novemberben cserélt gazdát, és rögtön utána be is zárta kapuit. Az épület tulajdonjoga akkor szállt a Recontra Ingatlanhasznosítóra. A cég mögött az az Apáthy Endre áll, aki korábban a MOM Leroy ügyvezetőjeként kapcsolatban állhatott az elmúlt három évtizedben számtalan éttermet gründoló Lefkovics Györggyel, aki a magyar vendéglátás megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát.

A cikk szerint ugyancsak ő áll a másik, komoly kulturális veszteséggel fenyegető bontási szándék mögött, amelynek keretében a néhai olimpikon, Wichmann Tamás egykori kocsmájának is otthont adó Kazinczy utca 55-öt akarják eltüntetni.

A magyar kártya bölcsőjéül is szolgáló ház helyére ötemeletes szállodát terveznek.

A hotelprojekt kulcsszereplője Udvardi Angéla, aki 2010 óta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourtján lévő Leroy Air egyik ügyvezetői posztját is betölti.

A két ügy hasonlósága, hogy

a kerületi önkormányzatok sajnos nem tudtak helyi védelmet biztosítani az épületeknek, mert az építésügyi jogkörök tavaly a kormányhivatalokhoz kerültek, amelyek gond nélkül rábólintanak ezekre a barbár rombolásokra, ha a megfelelő emberek kezdeményezik őket.

A polgármestereknek és a helyi építésügyi hatóságoknak már nincs lehetőségük megakadályozni az ilyen ügyleteket.

Nyári Krisztián író közösségi oldalán fakadt ki a nyilvánvaló értékrombolás ellen, mint fogalmaz:

“A jog eszközeivel nem megakadályozható a két épület elpusztítása, papíron minden elvágólagosan szabályos. Akiknek ilyesmi hatalmukban állt, úgy intézték, hogy sem a kerületi, sem a fővárosi önkormányzatnak nincs beleszólása a bontásba.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

(Címlapképünk illusztráció; fotó: Tari Tamás / Újpest Média)

, , , , , , , , , ,