Legfontosabb a közbiztonság

  •  
  •  
  •  

Minden eddiginél többen töltötték ki az Újpesti Párbeszéd idei kérdőíveit, a 10 256 visszaküldő több mint fele korábban is válaszolt. A kérdőívből kiderül, hogy a válaszadók szerint a közbiztonság megerősítése a legfontosabb feladat.

A válaszadók 57 százaléka tartja ezt az önkormányzat legfontosabb feladatának. Legtöbben a betörésektől tartanak – a rendőrség statisztikája szerint viszont a különféle lopások (pl. autólopás) száma nőtt kismértékben. Magas arányban (tízből négy fő) zavarja az itt élőket a randalírozás, de az erőszakos bűncselekmények és az autólopások is azok közé a bűncselekmények közé tartoznak, amelyektől tartanak az újpestiek. A rendőrség szerint az autólopásoknak az elkerülő utak közelsége (M0), valamint a nagy parkolók kedveznek. Viszont összességét tekintve Újpest az átlagosan évi négyezer bűncselekménnyel a bűnügyi középmezőnyben foglal helyet.

Megoldásképpen legtöbben a rendőrség megerősítését tartják a legfontosabbnak. Az önkormányzat pedig a közterület-felügyelőkkel közös járőrözéssel erősíti ezt a munkát, illetve a biztonság javítása érdekében részt vesz az uniós támogatással megvalósuló „Áldozatsegítő hálózat fejlesztése Újpesten” projektben is.

M. Orbán A.