„Leginkább a siker motivál bennünket”

  •  
  •  
  •  

Idén – bűnügyek kapcsán – Újpest pár alkalommal szerepelt a sajtóban; szerencsére nemcsak bűncselekmények, hanem sikeres nyomozások miatt is, melyekről az újpesti rendőrkapitányság vezetőjével beszélgettünk. Dr. Baranyi József két éve vezeti a kapitányságot, s az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a jelen sikerei és a tervek is szóba kerültek.

– Milyen különbségeket és hasonlóságokat lát a tavalyi és az idei év között?
– 2008 elején egy jól működő kapitányságot vettem át, de emellett szükségesnek éreztem néhány szerkezetbeli változtatást is. Átszervezések történtek, létrehoztunk egy új szervezeti egységet, és két alosztályt. Az úgynevezett akciószolgálatot átcsoportosításokkal tudtuk megoldani, egy huszonnégy órás szolgálatot végző bűnügyes járőrökből álló kiváló csapat jött létre. A vizsgálati osztályunkon belül két alosztályt hoztunk életre úgy, hogy megnöveltük az itt dolgozók létszámát. Mint vezető, az egyik legfontosabb feladatomat abban láttam, hogy szintbe hozzuk, kiegyenlítsük a csoportok munkáját. A gazdaságvédelmi alosztályunkban dolgozók közül néhánynak más feladatot adtunk, mivel az újpesti kapitányságnak nincs sok gazdasági ügye. A Káposztásmegyeri Rendőrőrs egy őrsparancsnok helyettessel bővült, némileg változtak az osztályvezetők is. Összességében azt mondhatom, a 2008-as év eleje a küzdelmekről szólt, a második fele egy sikeres felzárkózásról. A 2009-es év viszont már a mi évünk.
– Hogyan hat egy vezetőváltás a rendőrkapitányság mindennapos munkájára? 
– Sokan azt gondolják, az volna az ideális, ha minél több utcán dolgozó rendőr lenne az állományban, hiszen hamar elkapnák az autó tolvajokat, tetten érhetnék a betörőket. De ez nem ilyen egyszerű. Egy rendőrkapitányság egységként kell, hogy működjön. Amikor a rendőr behoz valakit, először egy nyomozó beszél vele. Ez hosszadalmas, bonyolult folyamat, gyakran több szálon futó eseményekkel. A nyomozás lefolytatása után a vádelőkészítőkhöz kerül az ügy, és ezután kerül az ügyészség elé. Látható, hogy egy ügy nemcsak a leleplezésből, elfogásból áll, hanem bizonyítékszerzésből, bizonyításból is. A vezetők feladata elsősorban az arányok igazítása, az ügyek és a kapitányság összfeladatának átlátása, koordinálása.
– Ez az eredményekben is meglátszik?
– Nem engedjük meg a lazítást. 2008-ban annak ellenére, hogy az utcán töltött órák száma óriási mértékben, 10,000 órával csökkent, 85 %-ban megnövekedett az utcai tettenérések száma, és ez a százalék 2009-ben még tovább emelkedett.
– Idén mégis több aggasztó hír jelent meg a sajtóban Újpesttel kapcsolatban. Pedofil baby-sitter, lövöldözés, kaszinó- és bankrablás…
– A pedofíliával gyanúsított fiatalember ügye már az ügyészségen van, vádemelési javaslattal éltünk, és a mi részünkről lezártuk az ügyet. A lövöldözés a BRKF-ra tartozik. El kell mondanom valamit. Újpesten mindig történtek hasonló bűnügyek. A változás az, hogy most már beszélünk is róla. Úgy gondolom, az embereknek tudniuk kell, hogy mi történik a kerületben. Tudniuk kell az aggasztó bűncselekményekről, de azt is, hogy a rablók 70 %-át elfogjuk, a gépkocsi lopásokat 30 %-ban csökkentettük. Tudni kell arról az általános helyzetről is, ami sajnos Újpestre is begyűrűzik, de azt is, hogy milyen hatékonyan működik a rendőrségünk. Újpest az első hat kerület közé tartozik a bűncselekményeket, és a felderítéseket illetően.
– Hétfőn elfogadta a Parlament a 2010. évi költségvetést, melynek egyik fontos eleme, hogy a rendőrség plusztámogatást kap.
– Azt hiszem, erre szükség is van, és nemcsak Újpesten. A sikerek mellett beszélnünk kell a nehézségekről is: a kapitányság épületének állapotáról, az elavult informatikai rendszerről, és természetesen arról is, hogy az állományunk hiánya kritikusnak mondható: 40 fővel kevesebb rendőrrel dolgozunk, mint ami ideális volna. A központi állományból szoktunk segítséget kapni, és bizony, néha a nyomozóink is részt vesznek a járőrözésben. Meg kell említenem azt is, hogy a közterület-felügyelet nagy segítséget jelent a számunkra, azért is, mivel annak osztályvezetője, Bedő József egykor az újpesti kapitányság kötelékébe tartozott. Egy nyelvet beszélünk. A kisebb szabálysértéseket rögtön átadjuk a felügyelőknek, kiválóan tudunk együtt működni, napi kapcsolatban állunk velük. Jelenlétük enyhít is a rendőrség létszámhiányán.
– December eleje van, nyilván még nem tud összesített számokról beszélni; mégis, kíváncsi volnék, hogy értékeli az újpesti kapitányság idei munkáját?
– Nagyon büszke vagyok arra, hogy kitűnően működik az áldozatvédelmi, a bűn- és a balesetmegelőzési programunk. Igyekszünk azonnal reagálni a bejelentésekre. Az előző évek tapasztalatai szerint a december valóban minden statisztikai adatot felborít, ilyenkor 10-15 %-kal emelkednek a bűnügyi mutatók. Ahogy közelednek az ünnepek, a zsebtolvajlások, a rablások, a bolti lopások, betörések egyre gyakoribbá válnak. Fel szeretném hívni az olvasók figyelmét, hogy ebben az időszakban különösen vigyázzanak magukra és értékeikre! Igyekszünk mi is felkészülni: több rendőrt vezénylünk az utcákra, az iskolák, pénzintézetek környékére.
– Jó volna egy igazi sikertörténettel befejezni a beszélgetést.
– Legyen egy konkrétum: pár héttel ezelőtt, nyomozás során jutottunk el egy XX. kerületi garázshoz, ahol tetten értünk néhány férfit, amint több millió forint értékben hamis pénzt gyártottak. Azt hiszem, ez valódi, megfogható, látványos siker, de valójában minden apró sikert óriásinak érzünk, és a célom az, hogy kollégáim is hasonlóan gondolkodjanak, akár akkor, amikor zsebtolvajt fognak el, amikor randalírozókat csípnek fülön, vagy egy betörést akadályoznak meg. Azt hiszem, ezek a mindennapos sikerek tudnak a leginkább motiválni bennünket.