legszebb ünnep a karácsony

  •  
  •  
  •  

A békés szeretetet sugárzó napokon különleges ételeket adhatunk
az ünnepi asztalra. Szenteste legyen ajándék a finom vacsora!
Ehhez adunk ötleteket.

NARANCSKRÉMLEVES

Fél liter víz, nádcukor, narancshéj, citromhéj, fahéj, szegfűszeg. A fűszerekkel szirupot főzünk, majd leszűrjük. Egy kockára vágott almát és három narancsot, fél csomag vaníliás pudingot két dl főzőtejszínnel, egy citrom levével összefőzzük. Turmixoljuk le, és három apró mandarint gerezdekre szedve még beleteszünk. Tálalhatjuk szép üvegkelyhekbe, tejszínhabbal díszítve.

OLÍVÁS, GOMBÁS RIZS

Fél dl olívaolajon 40 dkg gombát, 15 dkg magozott olívát, egy db hagymát, egy csomag zöldpetrezselymet megpárolunk. 40 dkg rizst puhára készítünk, majd összekeverjük a zöldségekkel. Forró vízbe mártott merőkanállal formázva tálaljuk.

GÖNGYÖLT PULYKAMELL

A pulykamellszeleteket sózzuk, és bepácoljuk fél liter tej, öt dkg reszelt friss gyömbér, öt gerezd zúzott fokhagyma, egy db szeletelt lila hagyma, őrölt bors, szerecsendió, bazsalikom fűszerekkel. Egy padlizsánt héjában megsütünk egészben, ha puha, lehámozzuk, és hosszában szeletekre vágjuk. Minden pulykaszeletre teszünk egyet és egy vékony szelet sajtot, majd felgöngyöljük. Olívaolajjal kikent tepsibe szorosan helyezzük el, és pirosra sütjük. A páclét a fűszerekkel felfőzzük, és a maradék padlizsánnal leturmixoljuk. Ezzel a fűszeres öntettel tálaljuk a húst.

CÉKLASALÁTA

A céklát megfőzzük, meghámozzuk, szeleteljük. Hozzáreszelünk kevés nyers sütőtököt, fekete retket. Elkészítjük az ecetes páclevet őrölt köménnyel és három nagy kanál ecetes tormával. Ráöntjük a céklás keverékre. Egy napig a hűtőben jól összeérnek az ízek. Az ünnepi asztalt díszíthetjük még gyümölcsös, süteményes tállal, dióval, színes szalvétával.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus