Lemondásra szólítja fel újpesti képviselőjét a Jobbik és az ÚPK frakciószövetség

  •  
  •  
  •  

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggeszti Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítja őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására – áll a párt keddi közleményében.

A Jobbik azt követően döntött így, hogy a hvg.hu-n “Oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, és egy exjobbikos” címmel jelent meg egy cikk. Szabó Balázs a Közép Afrikai Köztársaságban december 27-én tartott választásokon vett részt megfigyelőként az Európai Geopolitikai Elemző Központ (ECAG) nevű berlini székhelyű szervezet delegáltjaként. A cikk szerint az ECAG „egyértelműen orosz hátterű szervezet”. A lapnak Szabó azt mondta: a választási rendszerek iránti szakmai érdeklődésből vállalta a megfigyelői státuszt, az ő következtetéseik pedig szerinte megegyeztek az ENSZ, az Afrikai Unió, az EU, a CEEAC (Közép-afrikai Államok Gazdasági Együttműködése) és Franciaország közös állásfoglalásában foglaltakkal.

A Jobbik azt írja, képviselőjük sem az utazás előtt, sem azt követően nem tájékoztatta őket arról, hogy „egy polgárháborús ország kétes tisztaságú választásán megfigyelőként vesz részt, sem pedig arról, hogy utazását ki szervezi, és kikkel vesz azon részt”. 

„Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik Elvi Nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagsága azonnali hatállyal felfüggesztésre került, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására” – áll a közleményben.

Az ÚPK frakciószövetség vezetője, Trippon Norbert lapunknak elmondta: tekintettel arra, hogy Szabó Balázs tagságát a Jobbik felfüggesztette, a frakciószövetség nem tekinti tagjának a képviselőt, és a párt kérésével azonos módon mandátumának visszaadására szólítja fel. Ilyen értelmű Facebook-bejegyzést tett közzé Déri Tibor polgármester is, aki az Újpest Médiának elmondta: kezdeményezik a képviselő tanácsnoki pozícióból való visszahívását is.

 

 

„Az én lelkiismeretem tiszta, nincsen takargatnivalóm” – szögezte le Szabó Balázs. A képviselő az Újpest Médiának elmondta: nem mond le sem jobbikos párttagságáról, sem újpesti képviselői mandátumáról, sem önkormányzati tisztségeiről, a párt etikai bizottsága előtt szeretné tisztázni magát, és a vizsgálat eredménye alapján dönt a folytatásról.

 

, ,