Lesz-e új Lidl Újpesten?

  •  
  •  
  •  

A Lilák a Zöldekért Egyesület nevében Zalai Erzsébet levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben többek nevében aggodalmuknak adtak hangot a Tél utca – Virág utca kereszteződésében nemrég épült útcsatlakozás és járda okán. Többen attól tartanak, hogy ez egy áruházlánc nevezetesen a Lild Áruház terjeszkedésének első jele.
Utána jártunk: jelenleg nincs építési engedélye a Lidl Áruháznak, arra, hogy a Tél utca – Virág utca kereszteződéséhez bevásárlóközpontot építsen.

Tény, hogy a beruházó, a járda és útcsatlakozás építéséhez szükséges valamennyi engedéllyel rendelkezett, melyet a saját költségén meg is épített. Ugyanakkor, az is tény, hogy a Lidl Magyarország Bt. kezében nincs építési engedély – tette hozzá Márkus Erzsébet osztályvezető asszony, aki az Építésigazgatási Irodát igazgatja.
 
A hatóság mércéjével nézve
 
– Szinte naponta érkeznek telefonok, bejelentések, amelyben arról érdeklődnek a Tél utca környékén lakók, hogy mi épül a Chinoinhoz közeli szabad területen- tájékoztatta lapunkat Márkus Erzsébet. – A hírek gyorsan terjednek, az érdeklődők többsége úgy tudja, hogy a LIDL készül itt áruházat nyitni.
A lakosság egyik része örömmel venné az áruház nyitását, de vannak, akik nem, mondván van több üzlet is a közelben, mások a környezetvédelmi szempontokat helyezik előtérbe és úgy foglalnak állást: eléggé beépített már Újpestnek ez a része és nem kellene a megmaradó kis zöld területet további épülettel terhelni, az autóforgalmat növelni.
Építéshatósági szempontból rögzíteni kell azt a tényt, hogy ez a terület építési telek, nem marad hosszú távon zöld park. A korábbi tulajdonos rendelkezett építési engedéllyel sport- szabadidős tevékenység és kereskedelem céljára szolgáló épületegyüttes létesítésére. Ez nem valósult meg, az engedély érvénye lejárt- szögezi le az osztályvezető. Az érdeklődőket azonban tájékoztatjuk, hogy ezen a területen jelenleg nem folyik engedély nélküli építkezés, ezt helyszíni szemlén is ellenőriztük.
– Látványos a változás: az elmúlt időszakban kiszélesedett a járda, épült egy gépjárműfelhajtó. Kié ez a terület, a változásokhoz adott ki a Hivatal építési engedélyt?
– Az építési hatóság nem tart nyilván tulajdonviszonyokat, ez a Földhivatal feladata. A LIDL Magyarország Kereskedelmi Bt. 2006-ban építési engedélyt kért és kapott hatóságunktól a terület körbekerítésére, mint az ingatlan földhivatali bejegyzés szerinti tulajdonosa. Ez az építési engedély, amely a jogszabályok szerint 2 évig volt érvényes 2008. év őszén lejárt, azonban a 2008 januárjától megváltozott a jogi szabályozás, így a kerítés építése már nem építési engedély köteles munka. Ezen túl azonban a területen nem épülhet további kereskedelmi létesítmény, csak érvényes engedély birtokában.
– Vannak arra utaló dokumentumok, hogy a járdaépítést követően megkezdődik az áruház felépítése?
– A LIDL csupán a már említett 2006-os kerítésépítési céllal fordult hozzánk építési engedélyért. Más kérelem nem érkezett irodánkra, így hatósági eljárás sem indult. Újpest Tervtanácsa tárgyalta a területre tervezett LIDL áruház előzetes terveit, de építési engedélyezésre nem javasolta. A vonatkozó önkormányzati rendelet értelmében kötelező az építtető részére a tervtanácsi vélemény beszerzése. Ennek birtokában kérheti meg az épület létesítésére az építési engedélyt. Feltételezhetően a beruházó ismeri a vonatkozó jogszabályokat és magára nézve kötelezőnek tartja.
 
 
Megkeresésünkre az érintett áruházlánc illetékesétől az alábbi rövid közleményt kaptuk:
 
Köszönettel vettük az Újpesti Napló megkeresését. A feltett kérdésekre az alábbi információkkal szolgálhatok:
 
A Tél utcai telek tulajdonlása valóban azt jelzi, hogy a Lidl újabb áruházat szeretne nyitni a IV. kerületben. Büszkén jelenthetjük ugyanis, hogy a Megyeri úti áruházunk az újpesti lakosság körében rendkívül népszerű és kedvelt.
Egy áruház megépítését hosszas egyeztetési és engedélyeztetési folyamat előzi meg, ám az egyes lépésekről korai lenne még részletes információkkal szolgálni. A Tervtanács valóban elutasította a beadványunkat. Az indokok között szerepelt egyebek között a tájolás és a képi megjelenítés. Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy a Lidl nem tervez a Tél utcai ingatlanra a már megszokott magas tetős épületet építeni.
A Lidl idén ünnepli 5 éves születésnapját. Az áruházlánc magyarországi fennállása óta eddig 119 üzletét nyitotta meg, a 120. áruházat pedig december 10-én bocsátja a Vásárlói rendelkezésére. A cégvezetés az eddigi dinamikus növekedést továbbra is tartani szeretné.
 
Maurer Ildikó
sajtókapcsolatok
Lidl Magyarország Bt.