Levél a Szigettől!

  •  
  •  
  •  

Ismét közeledik a Sziget Fesztivál, így újra jelentkezünk, hogy tájékoztassuk Önt a rendezvény idei történéseivel kapcsolatban.

Először engedjék meg, hogy a Hajógyári Sziget árvízvédelmével kapcsolatos jó híreket osszuk meg Önökkel:
 
Az elmúlt hetek árvízi tudósításaiban szinte semmi szó nem esett az egyik legveszélyeztetettebb fővárosi közterületről, az Óbudai szigetről, pedig az itt található Május 9 park az elmúlt 15 évben sajnos már többször is az árvíz martalékává vált.  Néhány éve ugyan a szervezőirodánk által finanszírozva már megmagasították a sziget közterületeit védő gátat, azonban a mostani rekord méretű árvíz jelentősen meghaladta a megemelt gát szintjét is. Mivel már többször is a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy az elmúlt évek árvizei után, sajnos mindig több hónapig tartott a helyreállítás, ezért gyakorlatilag egy hónappal a fesztivál felépítése előtt nem maradt más lehetőségünk, mint hogy minden erőnket a Sziget védelmére összpontosítsuk és mentsük, ami menthető.

Miután a központi árvízi védekezést irányítók részéről – érthető módon – az emberélet és a lakott területek védelme élvezett prioritást a védelmi munkálatok során, sajnos nem jutott már kapacitás a Hajógyári sziget megvédésére. Ezért úgy döntöttünk, hogy önerőből pénzt és energiát nem sajnálva, mi magunk állunk a víz útjába. Ezzel nem csupán a fesztivál létét igyekeztünk biztosítani, de így Budapest egyik legnagyobb közparkja is hosszabb kihagyás és kellemetlenségek nélkül nyújthat továbbra is teret a kikapcsolódásra a családok, vagy a pihenni és sportolni vágyó környékbeliek számára. A védekezés során mintegy 4 kilométer hosszan megemeltük – átlagosan 80 centiméterrel – a gátakat, belső védműveket építettünk, felhasználva több mint 12.000 köbméter agyagot és 2.500 köbméter homokot, valamint többtízezer homokzsákot. Míg a Margitszigetet komoly erőket felvonultatva, a sajtó által szinte élőben közvetítve védték meg az illetékesek, addig az Óbudai szigeten a saját költségünkre, kb. 100 fő fizetett munkaerővel illetve kb. 200, a Szigetért aggódó önkéntessel sikerült rohammunkában elvégezni az embert próbáló feladatot. Most, hogy már elvonult az ár, örömmel jelentjük, sikerrel jártunk, sikerült megóvnunk a területet az újabb környezeti katasztrófától. Bár a régi gát rossz állapota miatt, több helyen a védmű alatt átszivárgott a Duna, az így kialakuló “tavak” vizét az elmúlt napokban sikerült kiszivattyúzni és már megkezdődtek a víz alá került területek kertészeti helyreállítási munkái is. Így már remélhetőleg semmi nem áll majd az útjába, a 2012-ben Európa legjobbjának választott Sziget fesztivál megrendezésének.

A 21-dik Sziget fesztivál, idén is két „előnappal” várja látogatóit, amikor is nem a teljes rendezvény „üzemel”, csupán néhány helyszínen 1-1 koncert szórakoztatja a közönséget. A Sziget Mínusz egyedik napján, augusztus 5-én az idei évben is magyar slágerek hangzanak fel, hazai sztárok előadásában. Azonban most nem a magyar dalokat ünnepeljük, hanem az idén tragikusan fiatalon elhunyt szerzőjükre, a Republic zenekar énekesére, Cipőre emlékezünk. A fesztivál nagyszínpadán olyan közismert és közkedvelt – generációkat megszólító – dallamok és szövegek csendülnek majd fel Magyarország legendás és népszerű zenészei által előadva, amelyek önmagukért beszélnek. A szereplők a zene nyelvén igyekeznek leróni tiszteletüket és méltó emléket állítani a hazai pop-rock zene egyik legfontosabb alakjának. Színpadra lép – többek között – a Bikini, Bródy János, ByeAlex, Charlie, Fenyő Miklós, Halász Judit,  Hooligans,  Keresztes Ildikó,  a Magna Cum Laude, Nagy Feró,  az Omega, a Pál Utcai Fiúk, a Republic, Tolcsvay László, és a United, legendás dalokkal, amiket bizonyára mindenki együtt énekel majd a fellépő művészekkel.

A Sziget idén is felejthetetlen Nulladik nappal készül az őslakosok fogadására, augusztus 6-án. Ezúttal a Sziget Csodaországgá válik, s az OTP Bank Világzenei Nagyszínpadon egy, a megalakulásának idén 40. évfordulóját ünneplő, nemzetközi hírű hazai legenda, a Muzsikás lép fel barátaival és nemzetközi sztárvendégekkel. „Csodaország” közepén, a Nagyszínpadon pedig a honi alterrock legismertebb csapata, a Quimby egy idekomponált, egyszeri és megismételhetetlen világot varázsol maga köré – egy erre az alkalomra megálmodott – mesebeli hangulatú koncert keretében.


Kedves újpestiek!

Ugyanúgy, mint korábban, továbbra is komoly hangsúlyt fordítunk arra, hogy minél kevesebb zajterhelést okozzon a rendezvény a környező lakóknak. A korábbi gyakorlat szerint a szabadtéri színpadokon 23 órakor befejezzük a koncerteket és ezután hangszigetelt sátrakban folytatjuk a programot, és természetesen a sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszint beállításához idén is lesz hangpróba. Most is, a rendezvény alatt végig hangméréseket végeztetünk a Duna mindkét oldalán. Korábbi években már bevált, ezért idén is alkalmazzuk azokat a zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezek minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen és a hangosabb vendéglátó egységeknél is fel lesznek szerelve. A korábbi évek tapasztalatai alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket az új fejleszésű anyagból készült zajszigetelő fal, mely a korábbinál nagyobb hatásfokkal képes a zajokat tompítani. Mindemellett a programsátrak némelyikében akusztikai terelőelemeket szerelünk fel, mely tompítja a sátrakból kiáramló zajokat.

Természetesen a hanghatások csökkentésén túl a közlekedés megnövekedett forgalmának enyhítésére is törekszünk. Egyrészt a BKV-val kötött szerződésünk értelmében a fesztivál igényeire szabott menetrenddel, járatsűrűséggel indít a közlekedési vállalat buszjáratokat és HÉV szerelvényeket. Másrészt menetrendszerű különbusz járatokat indítunk a Szigetre és onnan vissza a város több forgalmas csomópontját érintve. Az elmúlt években már nagyon sikeressé vált hajójáratokat idén is üzemeltetjük. Mivel a környékbeli gyárterületeken kialakított fizető parkolók befogadóképessége is véges, ezért arra kérjük a látogatókat, hogy semmiképpen ne gépkocsival közelítsék meg a rendezvényt, mert nem tudnak sehol szabályosan parkolni. A szabálytalanul parkolókkal szemben, a megbeszéléseink szerint, a közterület felügyelet és a rendőrség fokozottan fellépnek majd. Idén is, a lakók kérésének eleget téve, az önkormányzattal közösen lezárjuk a rendezvény gépkocsi forgalma elöl a Sziget bejárata körüli kis utcákat, és oda csak az ott lakók hajthatnak majd be az önkormányzattól beszerzett engedély birtokában. A köztisztasági vállalattól a rendezvény teljes idejére folyamatos, fokozott közterületi takarítást rendeltünk meg a környező külső területekre is. A rendőrséggel és a polgárőrséggel együttműködésben több ponton is forgalomirányítással, állandó járőr szolgálattal, a közterületek rendjét óvó biztonsági őrökkel is igyekszünk ügyelni a közlekedés- és közbiztonságra.

Már többször hangsúlyoztuk: nem közömbös nekünk, hogy a környék lakói hogyan élik meg a Szigetet. Jól tudjuk ugyanis, hogy Önökre a rendezvény többszázezer látogatójával szemben nem csak örömök és felhőtlen szórakozás vár, hanem sajnos a környék lakóinak ez az időszak megpróbáltatásokkal jár. A megnövekedett forgalomtól, a zajhatásokig mind olyan velejárói a tömegrendezvényeknek, amit általában azok éreznek meg a leginkább, akik a legkevésbé tapasztalják meg a pozitív következményeket. (pld: jelentős turisztikai és országimázs hatás, komoly adó bevételek, kultúra terjesztés, munkahelyteremtés, stb.) Éppen ezért szeretnénk ezen levelünkben is hangsúlyozni, mennyire hálásak vagyunk önöknek, hogy évről évre egyre megértőbben és segítőkészen állnak a fesztiválhoz és türelmesen tolerálják az Önökre nehezedő hatásokat. Természetesen, nem kívánunk visszaélni az Önök jóindulatával és továbbra is igyekszünk a felmerülő problémákat azonnal orvosolni, hiszen a kialakult jószomszédi viszonyt maximálisan szeretnénk fenntartani.

Amennyiben este 11 óra után is, bárhol azt tapasztalják, hogy zavaróan hangosak lennénk, kérjük jelezzék a 06-1-920 0676-os számon, hogy azonnal intézkedhessünk, a problémát orvosolhassuk. Ha bármi egyéb zavaró hatást tapasztalnak, kérjük, észrevételeikkel szintén forduljanak bátran a kollégáinkhoz a fenti telefonszámon vagy az
lakossagibejelentes@sziget.hu email címen.  Ahhoz, hogy okulni tudjunk hibáinkból és a későbbiekben megelőzhessük őket, szükségünk van az Önök segítségére és visszajelzéseire. Még egyszer köszönjük az eddigi türelmüket, s ígérjük, minden tőlünk telhetőt megteszünk idén is azért, hogy az Önök megelégedését is szolgálva, zavarmentes teljen el ez az egy hét.

Üdvözlettel:

a Sziget Fesztivál szervezői