Liba simogatva és tálalva

  •  
  •  
  •  

A legenda szerint amikor Mártont püspökké kívánták választani, szerénysége ezt nem engedte, elbújt egy libaólba, ám rejtekhelyét az állatok izgatott gágogása hamarosan elárulta. Végül is e történetre már csak annyi emlékeztet, hogy Márton-nap körül szokás levágni a hízott libát.

Nos, vélhetően az a két szép, hízott liba, amelyek november 13-án, szombaton az újpesti Piacon az állatsimogatóra érkeznek, elkerülik még, hogy a sütőbe kerüljenek. Bár szinte óhatatlan az ilyen volt – ilyen lett összehasonlítás, hiszen a Piacfelügyelőség – az őszi lecsófesztivál után- Márton–napi libafogásokkal, finom ételekkel készül. Délelőtt 10 órától kóstolókkal várják a vásárlókat.

Llibatöpörtyű, libamájas zsíros kenyér – savanyú káposztával, lilahagymával, piros arannyal ízesítve – kerül a kínáló tálakra. Mint ahogyan Balogh Angélától a Piacfelügyelőség vezetőjétől megtudtuk, lelkes és elhivatott kollégáival még ludaskását is főznek egy hatalmas üstben. A piaci teraszon szeretettel várják a Piac vendégeit, a népi hagyományok továbbéltetőit. Igaz ami igaz, ilyentájt szokás
az új bort, a bozsolét csapra verni, – de ezt majd megoldjuk mi, vásárlók, magunk.