Libafalatok, újborral

  •  
  •  
  •  

November 11-e, Márton napja van. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Ám akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

Márton-napra mindenütt liba dukál, s egyre több étterem rendez ilyenkor liba-heteket. Újpesten is  ez a módi, a megkérdezett  éttermek nem egyetlen napon,  hanem heteken át tartja a névnapot és étlapjukon a libaétkeket.

Kakukk vendéglő
A Kakukk étterem vendéglőse, Molnárka Péter, úgy fogalmaz, ismerik a mondást, hogy aki nem eszik Márton napon libát, arra éhezős időszak jár. ŐK is tudják, akinek nincs libája, az tényleg éhezhet.  De nem babonásak, inkább igyekeznek tenni azért, hogy minél többen válasszák a finom liba ételeket.   Hetek óta kínálják honlapjukon a libalevest, a ludaskását, a sóletet, a libacombot és a libamájat rántva, avagy roston elkészítve – avat be az előkészületekbe, a  szervezésbe a vendéglős. –Több éve rendezzük a libanapokat, így van egy törzsközönségünk is. El nem szalasztanák, hogy betérjenek hozzánk ilyenkor. Az érdeklődés ezen a télelőn is igen nagy, aki biztosra szeretne jönni, jól teszi, ha asztalt foglaltat.

Öreghalász étterem
Haász Tamás, az Öreghalász étterem vezetője arról számolt be, Márton havában járva folyamatosan kínálják a liba ételeket. November 20-ig tartanak a liba napok.  Nyolc féle finomság szerepel a kínálatban: többek között libamájpástétom almacsatnival, boros aszalt gyümölcsökkel töltött sült libacomb, libamáj roston.  Az idei Márton nap igazán különleges gasztronómiai szempontból, tudjuk meg, hiszen nagyon szépek a libák, omlós húsúak, öröm a szakácsnak, a vendéglősnek egyaránt, hogy ízletes falatokat tehet az asztalra. Ne  feledkezzünk  meg arról sem- mondja Haász Tamás, hogy a liba vízi szárnyas, imád úszni, ilyenkor meg kell kóstolni az idei esztendő borterméséből is néhányat. Már augusztusban látni lehetett, hogy nem sok, de finom lesz az idei bortermés. A liba falatokhoz három féle pincészet kínálatát töltik a poharakba. Asztalt foglalni kimondottan kívánatos.

Külvárosi Kávéház
Sviatkó Istvánné, a Külváros Kávéház éttermének Márton napi kínálatáról elmondja: hagyományosan készülnek a nagyon várt liba napokra. Ilyenkor megújul az étlap. Az általában egy héten át tartó liba- fesztivált már megkezdték, jövő hét közepéig kínálják a libából készült ételek gazdag választékát. Akár egy teljes menüsor is végigehető: előételek, levesek, főétkek és desszertek is. Nem feledkeznek meg az újbor kínálásáról, fehér bor kerül a terítékre.  Megvan a törzsközönsége a libaételeknek, érdemes asztalt foglalni még egy kétszemélyes meghitt vacsorát is tervezve. A libamáj és a libacomb különböző elkészítése mellett figyelmünket felkeltette a felsorolásban a desszertek ajánlata. Megtudtuk, Márton napkor már időszerű a mákos rétes, a gesztenyepüré felszolgálása záró ételként.

Bár a liba repülő kalóriabomba, de az ünnep jó ürügyet szolgáltat arra , hogy vétkezzünk, mert egyetlen ropogósra sütött libacombtól még nem billen ki a mérleg.

B. K