Lila-fehér aranyérmesek XI. rész

  •  
  •  
  •  

A londoni nyári olimpiai játékok évében a lila-fehér egyesület aranyérmeseit mutatjuk be. Sorozatunkat Martin Miklós és Csongrádi László pályafutásának felidézésével zárjuk.

Martin Miklós 1931-ben Budapesten született. Klubjai az UTE és a Budapesti Dózsa voltak. 1949 és 1956 között szerepelt a válogatottban. Helsinkiben, az 1952-es olimpián lett aranyérmes, majd az 1954-es vízilabda Európa-bajnokságon is a bajnokcsapat tagja volt. A melbourne-i ötkarikás játékokon a magyar vízilabdacsapat ugyancsak első lett, de Martin akkor nem kapott játéklehetőséget. Az olimpiai bajnok 1956 óta az Amerikai Egyesült Államokban, Pasadenában él, ahol egyetemi oktatóként dolgozik.

Csongrádi László kardvívó 1959-ben született Budapesten. Pályafutását az Újpesti Dózsában kezdte, a lila-fehérekkel öt alkalommal nyert BEK-et. Később versenyzett a Vasas és a Gödöllői EAC csapatában. Az 1988-ban a kardcsapat tartalékjaként jutott ki az olimpiára, mégis főszereplővé vált. Nébald György sérülését követően becserélték a szovjetek elleni fináléba, „Csongi” pedig szokás szerint hozta magát, így a Bujdosó Imre, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence, Csongrádi László alkotta válogatott végül aranyérmet szerzett. Az 1992. évi nyári olimpiai játékokra már nem jutott ki, visszavonult az aktív versenyzéstől, és évek óta Ausztriában edzősködik.

(Z.A.)