Lila-fehér aranyérmesek

  •  
  •  
  •  

A londoni nyári olimpiai játékok évében a lila-fehér egyesület aranyérmeseit mutatjuk be olvasóinknak. Sorozatunk következő részében Zsivótzky Gyulára, Polyák Imrére és Bene Ferencre emlékezünk.

Zsivótzky Gyula az 1968-as olimpia kalapácsvető bajnoka, 1937. február 25-én született Budapesten. Huszonegy évesen lett az Újpesti Dózsa kalapácsvetője, 1956-tól, pályafutása befejezéséig szerepelt a magyar válogatottban. Négy olimpián vett részt. 1960-ban, a római és 1964-ben, a tokiói olimpián ezüstérmet nyert. Álma, hogy olimpiai aranyérmes lesz, az 1968-as mexikói olimpián teljesült, méghozzá olimpiai rekorddal. Mégsem a dobás nagyságának örült elsősorban, hanem annak, hogy jól versenyzett, képes volt újítani, amikor kellett. 1988-tól a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 1991 és 1993 között az ÚTE elnökhelyettese volt. 2000-ben Magyar Örökség-díjat kapott. Eredményei elismerésének jutalma pedig, hogy a Nemzet Sportolójának választották. 2007-ben, hetven évesen hunyt el.

Polyák Imre, a kötöttfogású birkózó, a Nemzet Sportolója, 1932. április 16-án született Kecskeméten. 1949-ben jelentkezett Matura Mihály edzőnél a Budapesti Dózsában és lett az klub birkózója. Alig telt el két esztendő, amikor a berlini főiskolai világbajnokságon ezüstrémet nyert. Már 1952-ben a Helsinkiben rendezett olimpián is erősítette a magyar csapatot, és ezüstérmes lett a pehelysúlyúak között. 1954-ben Budapesten ismét Universiadebajnok lett, majd a következő évben az „igazi” világbajnokságon sem talált legyőzőre. Esélyesként utazott a melbourne-i olimpiára, de csak az ezüstig jutott. 1958-ban újra nyert egy világbajnoki aranyat, de a római olimpián ismét az ezüst jutott Imrének. ’62-ben újra világbajnok lett, de neki csak az olimpiai aranyérem számított. Sokan már nem is bíztak benne, de a nagy bajnok 1964-ben, a tokiói olimpián végre a döntőben is győzött. 2010. november 15-én érte a halál.

Bene Ferenc, Újpest későbbi díszpolgára, 1964-ben tagja volt az olimpiai bajnokságot nyert magyar labdarúgó csapatnak. Tizenkét góllal járult a sikerhez, és a torna gólkirályi címét is elnyerte. Ugyanebben az évben a labdarúgó Európa-bajnokságon az elődöntőig jutott a válogatott gárdával. Süldőként Marcali és a Kaposvár csapatát erősítette, majd alig volt tizenhét esztendős, amikor Újpestre került és tizenhét éven át az Újpesti Dózsa játékosa volt. 418 bajnoki mérkőzésen szerepelt, 303 gólt szerzett ezeken, öt alkalommal lett magyar gólkirály. Nyolcszor nyert magyar bajnoki címet, háromszor Magyar Kupát. 2006 februárjában, 61 évesen hunyt el.

– Z. A.