Lilára festi újszíves fia szobáját Attila

  •  
  •  
  •  

Évekig tartó várakozás után hétfőn új szívet kapott egy 23 éves gyulafirátóti fiatalember. A fiú édesapjától egyetlen dolgot kért: otthoni steril szobáját lilára fesse, mert ő Újpest-szurkoló.

Új szívet kapott az a 23 éves Veszprém megyei fiatalember, aki tavaly október óta az első helyen állt a szívátültetésre várók listáján. Máté édesapja, Vass Attila a Borsnak tegnap a kórház előtt állva beszélt az elmúlt évekről és a kitartó várakozásról.

– Mikor megszületett, előre szóltak az orvosok, hogy előbb-utóbb új szívre lesz szüksége egy fejlődési rendellenesség miatt. Életének eddigi huszonhárom évében sűrűn jártunk orvoshoz, és próbált együtt élni a betegséggel. Tavaly októberre azonban annyira leromlott az állapota, hogy már nem engedték ki a kórházból – idézte fel a történteket Vass Attila, miközben fáradtságtól elcsigázottan kortyolgatta kávéját a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) előtt.

A fiatal fiú szívműködését gép segítette már hónapok óta, amikor vasárnap éjszaka felhívta édesapját a hírrel: hosszú évek után találtak donort.

– Azonnal autóba pattantam és feljöttem Gyulafirátótról a fővárosba. Reggel 7 órakor tolták be a műtőbe és majdnem tizenkét óráig operálták, az állapota jelenleg stabil. De a műtét utáni 48 óra rendkívül kritikus, nem beszélve az ezt követő hosszas gyógyulási időszakról – folytatta az édesapa.

Az már biztos, hogy ha fiú a kórházi ápolást követően végre hazatérhet, a lakásukat – és főleg Máté szobáját – addigra teljesen át kell alakítani, hogy biztosítani tudják a lehető legsterilebb körülményeket a fertőzések elkerülése érdekében.

Máté egy dolgot kért édesapjától, mielőtt betolták a műtőbe: az új szobája legyen lila, ami a kedvenc focicsapata, az Újpest színe, hiszen szíve – ha új is – akkor is értük dobog.

(borsonline)