•  
  •  
  •  

Egy, az átlagosnál szerényebb anyagi helyzetű, kétgyermekes házaspár megnyeri a lottó főnyereményét. Mihez kezdenek vele? Hogyan változtatja meg őket ez a helyzet? Ezt feszegeti Spiró György kétszereplős darabja, a Prah, amelynek bemutatásával kezdi az évadot a magyar dráma napján az Újpest Színház. A házaspárt Dóka Andrea és Czvetkó Sándor játssza, a rendező Krizsik Alfonz. A férfi főszereplővel a próbán beszélgettünk.

– Mitől aktuális annyira ez a darab, hogy egyre több színház tűzi műsorra, és játssza sikerrel?
– Sok rossz anyagi helyzetű, hitellel terhelt család él kis hazánkban. Sokan úgy vélik, hogy már csak egy lottóötös oldhatja meg a problémáikat. Erről álmodoznak. Spiró azt feszegeti, hogy mi történik akkor, ha egy átlagember nagy összeget nyer. Miközben a két szereplő arról beszélget, hogy mihez kezdjen a nyereménnyel, előjön egy csomó elfojtott sérelem, kibeszéletlen feszültség. Spiró zseniálisan keveri a kitörő örömöt a konfliktusokkal.

– Nyilván azért is játssza sok színház a darabot, mert jutalomjáték a két színésznek.
– Így igaz. Nagyon sok színészi lehetőség van benne. Remek mondatok, jó helyzetek és furcsa, abszurd humor jellemzi a darabot. Valóban jutalomjáték a színészeknek, de emellett rettenetesen nehéz. Szóval jó, de „színészgyilkos” feladat.

– Mivel kétszereplős az előadás, a partnereddel, Dóka Andreával egymásra vagytok utalva. Meg persze a rendezőre.
– Andival össze kell szoknunk. De jó úton vagyunk, épp az imént beszélgettünk róla, hogy a bemutatóra olyanok leszünk, mint egy egymással zsörtölődő házaspár. A rendezővel meg nagyon hasonlóan gondolkodunk a darabról, és ez egy szerencsés helyzet, mert tudunk egymásra támaszkodni.

– Több mint két és fél milliárd most a lottó főnyereménye. Te mihez kezdenél ezzel a pénzzel, mennyiben változtatná meg az életedet?
– Én is lottózom, lehetőséget adok Fortunának. De hogy mi lenne, ha egy ekkora összeget megnyernék? Hát, nagy bajban lennék…

J.M.


Közönségtalálkozó szeptember 13-án
A Prah bemutatója a magyar dráma napján, szeptember 21-én 19 órakor lesz a Polgár Centrumban (IV., Árpád út 66.). A Polgár Centrumban ezt megelőzően, szeptember 13-án 18 órakor az Újpest Színház évadnyitó közönségtalálkozót tart, amelyen a nagyérdemű találkozhat az előadás színészeivel, Krizsik Alfonz rendezővel és Dózsa László művészeti vezetővel.