•  
  •  
  •  

Egy szerelmes történet, sőt A szerelmes történet, vagyis a Love Story a szerelmesek napján, az Újpest Színházban.

Február 14-én, Bálint-napon láthatják a romantikus darabok kedvelői a híres film musical változatát a Szigetszentmiklósi Sziget Színház előadásában. A rendezővel, Pintér Tiborral beszélgettünk.

Nem csordul túl a szerelem?
Lehet, de a Love Story igazából nem egy vidám szerelmes történet. A darab háromnegyede nagyon pörgős és derűs, a 60-as, 70-es évek világhírű slágereivel tarkítva, de a vége szomorú, hiszen a történet tragédiába torkollik. Ezért is csináltunk musicalt a film színpadi adaptációjából, hogy egy kicsit feloldjuk a tragédiát ezekkel a fantasztikus dalokkal.

Sikeres a film musicalváltozata?
Több mint hatvanszor játszottuk eddig és mindenhol nagy sikert aratott. A musical ugye egy banális műfaj, hiszen normális esetben egy haldokló például nem kezd el énekelni. De a műfaj mégis feloldja ezt az ellentmondást, és a néző elfogadja, hogy a zenével mondjuk el a legmélyebb érzelmeinket.

Akkor azért óvatosan, patikamérleggel kellett kimérni az érzelmeket, nehogy sok legyen.
Így van, könnyen giccsessé válhat, hiszen ebből nem lehet kihagyni a nagy érzelmeket. De könnyebbség, hogy a Love Story Shakespeare-ig vezethető vissza, hiszen a történet alapja a Rómeó és Júlia. Talán Shakespeare fogalmazta meg a legjobban, legszebben, hogy a szerelem akkor lehet halhatatlan, ha belehalunk.

Ahogy a Rómeó és Júlia, úgy a Love Story is foglalkozik korabeli társadalmi problémákkal. Itt két különböző anyagi helyzetű és vallású fiatal szeret egymásba a 70-es években, New Yorkban.
Igen, ez a mi előadásunknak is fontos része. És bár szerintem az amerikai filmekből már mindenkinek ismerős ez a New York-i világ, de azért mi megpróbáltuk kicsit magyarítani a történetet.

Nem először és nem is utoljára játszotok Újpesten.
Dózsa Lászlóval, az újpesti teátrum művészeti vezetőjével régóta szövögetünk közös terveket. Így jött a Love Story is. És talán már elárulhatom, hogy tavasszal a Hyppolit, a lakáj című előadásukat láthatják majd az újpestiek, és az Újpest Napokra is tervezünk egy szabadtéri musicalt. Szeretünk itt játszani.

Juhász Mátyás