Lufiból lett bolygó

  •  
  •  
  •  

„Jól tetted, hogy eljöttél.” Az apostolok cselekedeteiből vett idézet akár mottója is lehetne az Újpest-belsővárosi Református egyházközség július elején rajtoló egy hetes csillagász táborának. Az Újpest Önkormányzata által támogatott programsorozat a mai árakat tekintve csekély összegért ígér különleges kikapcsolódást. Ráadásként a biztonságot is nyújtja, évek óta visszatérő látogatóik vannak.

Mit is? Elsősorban a megismerésre, a hitre és a szeretet erejére épít. Minden programnak ez a lényege. Mint ahogyan Lénárd Zsuzsa beosztott lelkész kiemelte: negyven, óvodás és iskoláskorú lurkó- 6-13 évesek -  érkezik  egy héten át-minden nap a Szent István téri egyházközségi épületbe és délután fél ötig, ötig tart a pörgés.

– A szünidő első hetei talán a legnehezebbek a családoknak, a szülők jórészt a nyár közepétől vannak szabadságon.  Ezért is teltházas a tábor, jók a programok, az Univerzum, a teremtés, az égitestek a megismerést izgalmát, olykor a csodát nyújtják a gyerekeknek. – mondja Zsuzsa asszony, akivel végig járjuk a termeket. Mint megtudom, a gyülekezet lelkészei családi tábort, valamint gyülekezeti  tábort is szerveznek- szintúgy önkormányzati támogatással, nagyon sok gyermek ott találkozik ismét a mostani játszótárssal.

A kiscsoportos foglalkozásokat végigjárva megtapasztaltuk a megismerés kézzel fogható varázsát. Az egyik teremben léggömbökre ragasztott papírdarabkák kapnak végezetül  színes festék mázt, így  valójában bolygókká  válnak.  Másutt batikolás folyik, csupa – csupa zöldeskék ujjacskák jelzik : elkészültek a pólók, a kertben lévő fára akasztva várják, hogy megszáradjanak. A zárónapon egyenruhává válnak. Másutt krepp papírból színpompás virágokat hajtogatnak, sodornak. A  hittanteremben papírtányér lesz az alapja a  napocskának,  a Meteor csapat pedig fadobozokra applikált motívumot. A kézművesség és a megismerés mellett a mozgás sem elhanyagolható, az első napon a Semsey parkban játszottak, a kánikulára várva strandra is mennek. Kinek a kézműveskedés, másnak a bolygók varázsa, s van akinek az ebéd, hogy konkrétan fogalmazzunk: a zöldborsó főzelék volt a nap csúcspontja. És ez még csak az első nap volt…

B. K