•  
  •  
  •  

Őszintén: van egy törzshelyem Újpesten, a Kék Duna borozó. Nem Strauss üzemelteti. A borozó a Berzeviczy Gergely utcában van, nem messze a Dunától. Eddig senki sem tudta, ki volt Berzeviczy, most tettek ki egy emléktáblát, hogy a reformkorban élő első magyar közgazdász. A Kék Duna egy pinceborozó, jó régen egy TÜKER (Tüzelőanyag Kereskedelmi vállalat) telephelye volt. Nagyanyám soha nem rendelt elég szenet télire, ezért ide jártunk a pincébe szénért, melyet szánkón húztunk haza. Akkoriban télen volt hó.

Sokáig Sala, azaz Sarlós András, NB1-es újpesti focista üzemeltette a borozót, amíg a covid be nem tett neki. Az új tulaj nyitott egy lottózót, de kicsi volt a forgalom, bezárta.

Annál nagyobb a forgalom az Árpád úti lottózóban, néhány lépésre a Kemény Gusztáv utcától. Ki volt Gusztáv bácsi? Váci járási főszolgabíró, aki sokat tett Újpestért, ezért 1887-ben díszpolgárrá avatták.

Az említett Árpád úti lottózóban nagy a sürgés minden nap, mint egy Római-parti csónakházban. Különféle brigádok keresik a szerencsét, puttósok, kenósok, lottózók, de a legnagyobb tábort a Tippmixesek és a kaparós sorsjegyesek alkotják. Kaparj kurta, neked is jut, remélik, de csak néha jön a nyeremény. Lutri az egész, egyszer fent, egyszer lent. Olyan, mint az élet, nincs sok beleszólásunk. A lutri régen sorsjegy játék volt. Móricz gyönyörű regényében, a Légy jó mindhalálig-ban Nyilas Misi vesz egy lutrit Pósalaky úrnak, s ebből sok galiba származik.

A 92 éves Sajdik Ferenc karikaturista – ő rajzolta a Pompom meséit és A nagy ho-ho-horgászt – megelőzte korát. Petőfi születésének 200. évfordulóját január elsején ünnepeljük, de Sajdik már ősszel kiadott egy zseniális albumot: Vivát Petőfi! Élet-rajzok címmel. Hogy jön ez ide? Petőfi is sokat játszott sorsjeggyel. Ezt bizonyítja „Sorjegyhúzás előtt” című költeménye, melyet Pesten írt 1845-ben, 22 évesen. Íme:

Kétszázezer forint!
reá Gondolni is alig merek.
nagyúr leszek, mennykő nagy úr,
Föltéve persze: ha nyerek…
Aztán most már (készpénzemért!)
Jó téli öltönyt varratok:
Mert közel a tél, s mostani
Ruhámban meg is fagyhatok.
Mily jó esik majd, ha fogat
Vicsorgat énrám a hideg,
Hahá! mily jólesik: fügét
Mutatni őkegyelminek.
Úgy ám, de hátha nem nyerünk?
Ha nem nyerünk: Isten veled
Jó téli öltöny! – de sebaj,
Megszoktam már a hideget.

Majláth Mikes László

,