Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

  •  
  •  
  •  

Orbán Viktor ezt levélben közölte a frakcióvezetővel.

Hosszas, csaknem két évig tartó huzavona után került pont az európai politika egyik legkomolyabb ügyére.

A lépésre azért került sor, mert a frakció vezetője, a 2019-ben az EB-elnökségre is sokáig esélyesnek tartott Manfred Weber kezdeményezésére ma szavaznak az alapszabály-módosításról. Ennek legvégső lépése pedig az lenne, hogy a Fidesz EP-képviselőinek tagságát felfüggesztenék – ezt szeretné a magyar kormánypárt megakadályozni.

A frakció szerdán délelőtt nagy többséggel megszavazta az alapszabály-módosítást, amely lehetőséget adott a képviselők jogainak felfüggesztésére.

Orbán Viktor az ügyben vasárnap levelet is küldött Webernek, amelyben jelezte: amennyiben ezt a rendelkezést megszavazzák, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. Ezt ma egy újabb levéllel fejelte meg: hivatalosan is tájékoztatta Manfred Webert a Fidesz kilépéséről.

A Fidesz és a Néppárt viszonya nem gyors ütemben mérgesedett el: először két esztendeje lehetett arról hallani, hogy törésvonalak keletkeztek a kapcsolatban, mert a néppártban ülő nyugati politikusok gyakran szólaltak fel a Fidesz hazai vezetési gyakorlata ellen, és többen támogatták a Sargentini-jelentés elfogadását is.

A Fidesz az elejétől fogva hátba támadásról beszél, ami odáig is elfajult, hogy nem támogatták Manfred Weber EB-elnöki jelöltségét a 2019 végén tartott EP-választások idején. Szájer József bukása, valamint Deutsch Tamás sorozatos megnyilvánulásai csak felgyorsították ezt a folyamatot, bár néha már úgy tűnt, hogy a Néppártnak nem is igazán érdeke megszabadulni a Fidesztől.

 

 

, , ,