Ma van a Föld Napja

  •  
  •  
  •  

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

1970-ben kezdődött

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.
1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Az alapítvány a szemléletformálás érdekében évről évre jelentős külföldi művek, sőt magyar szerzők környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveink közül ma már több is ajánlott vagy kötelező irodalom egyetemeken, főiskolákon. Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és négy társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

(Föld Napja Alapítvány, www.fna.hu)

A Google 2012-ben és idén is animált logóval emlékeztet a Föld Napjára.


Programok 2013

Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban – a Föld napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye.

Föld napja hétfő – húsmentes hétfő

2013. április 22. (hétfő) Föld napja
Helyszín: országos, csatlakozás önkéntes

Ezen a napon bárki csatlakozhat a húsmentes hétfő mozgalomhoz! Iskolai büfé, menza, munkahelyi étkezde, kifőzde, étterem, szállodalánc, sőt légitársaság is. Civil közösségek, baráti társaságok, családok, mindenkire számítunk. Minden csatlakozó a húsmentes Föld napján legalább 2 kg-mal csökkentheti a légkör szén-dioxid-terhelését. Ha félmillióan csatlakozunk, akkor egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. Csatlakozz, ne csak ezen az egy hétfőn! Tégy az éghajlatváltozás ellen. Te is felelős vagy közös jövőnkért. Egészségesebb étrend = kisebb ökolábnyom!

Szervező: Föld Napja Alapítvány

 
Országos szemétgyűjtő akció

2013. április 22. (hétfő) 9.00 – 14.00 között
Jelentkezési határidő: 2013. április 03.

A Föld napja alkalmából a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 9. alkalommal tartja meg hagyományos országos tavaszi szemétgyűjtő akcióját. A közútkezelő főszervezőként, az esemény gazdájaként minden csatlakozó számára térítés nélkül biztosít kesztyűt és láthatósági mellényt, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról is. Várja az egyénileg és csoportosan jelentkezőket, egyúttal számít az önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák és baráti társaságok csatlakozására is. Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért!
Az eddigi akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt hét alkalommal mintegy 300 ezer önkéntes csaknem 50 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte.

Duna Ismerettár Verseny – Föld napja fordulóval

Környezeti nevelési verseny 2013. február 24. – 2013. május 25.

A Föld napja a verseny 3. internetes fordulójának (teszt, kreatív feladat) a témája. A 3. forduló megjelenése az interneten: 2013. április 1. (hétfő), megfejtési határidő: 2013. április 22. 24.00 (hétfő)

A háromfordulós verseny a környezeti neveléssel foglalkozó hazai pedagógusokat segíti abban, hogy a tanulókat érdeklődővé tegyék a Duna-térség természeti és kulturális kincsei iránt, és a Duna Ismerettár segítségével növeljék a hazai tanulók környezettudatosságát. A verseny meghirdetője a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Jelentkezni regisztrációval lehet a www.danubebox.hu honlapon 2013. február 24-ig (az első forduló lezárásáig). Magyarországi iskolák 3 fős csapatainak jelentkezését várják két kategóriáiban: I. kategória: 5-8. évfolyam (11-14 éves korcsoport)II. kategória: 9-13. évfolyam (15-19 éves korcsoport). Országos döntő: 2013. május 25. (szombat) A döntőben csak az a csapat vehet részt, akitől minden fordulóban érkezik jó megoldás. Az első három helyezett csapat természetvédelmi táborozáson vehet részt.