Madarak és Fák Napja Újpesten is

  •  
  •  
  •  

Megint valami magyar „találmány”. Chernel István ornitológus 1902-ben szervezte meg a világon elsőként a Madarak és Fák Napját. Azóta minden évben, májusban egy napig a hasznos szárnyasoké a főszerep az iskolákban és óvodákban.

Wintermantel Zsolt polgármester a Park oviban vett részt az ünnepségeken. A városatya részt vett az óvoda udvarán rendezett programokon, amelyek során a csöppségekkel kitisztították a madáretetőket, és a meleg nyárra készülve itatókat helyeztek el. Persze nem maradhatott el a körtánc és a csoportos játék sem. Miközben a gyerekek papírból hajtogattak madárfigurákat, komoly beszélgetésbe elegyedtek a fák és a madarak védelméről. A polgármester a Megyeri úti Általános iskola nyolcadikosaival egy fát is ültetett.

A Madarak és Fák Napját persze városszerte több intézményben is megünnepelték. A Fóti úti Általános iskolában ma madárcsicsergés jelezte az órák kezdetét és végét, a megszokott csengő helyett. A Karinthy ÁMK Általános iskolájában kirándulásokkal, vetélkedőkkel, terepgyakorlattal és előadásokkal készülnek a jeles napra. A karinthysok ráadásul szinte az egész hetet ennek a témának szentelik. A Deák Óvodában forgószínpad szerű versenyeket szerveztek az udvaron, amelyeken minden csoport részt vett.

A Madarak és Fák Napját, immár 99 éve rendezik meg, minden évben, májusban. A kezdeményezés egy magyar ornitológus, Chernel István nevéhez fűződik, aki az 1902-ben, Párizsban az európai országok által a hasznos szárnyasok védelmének érdekében kötött egyezség létrejöttével megszervezte az első ilyen napot.  Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal. A hatályos természetvédelmi törvény 43. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”