Madárbarát parkért…

  •  
  •  
  •  

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság jóváhagyta Dr. Trippon Norbert alpolgármester előterjesztését, mely az Új Főtér ökológiai szemléletű fejlesztésére tesz javaslatot. Az előterjesztés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakvéleményét tartalmazta, mely javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozólag, hogy milyen fejlesztéseket kell annak érdekében végrehajtani, hogy a térre költözhessenek a városi környezetben is honos énekes madarak.

Az Új Főtér arculatára egyébként is jellemző a természet közeli szemlélet, jelentős a zöldfelület – fák és cserjék – aránya, jelen vannak a természetes anyagok, úgy mint a terméskő, míg a páratartalom szempontjából – a látvány mellett – a vízarchitektúráknak, azaz a szökőkutaknak és a csobogóknak van fontos szerepe.
Az Önkormányzat ennek szellemében kérte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakvéleményét, azért, hogy közösen találjanak megoldást arra, miként költözhetnek vissza a térre a városi környezetben is honos énekes madarak.
Az Egyesület szakvéleménye szerint a kiviteli és az építészeti – kertépítészeti tervek valamint a bejárás során tapasztaltak alapján az Új Főtér megfelelő egy madárbarát park kialakításhoz.
A tervben szereplő és telepítendő fafajok tápanyagban gazdag terméseinek köszönhetően megtelepedhetnek a téren a magyarországi magevő énekesmadarak. Ezen túl nemcsak élelemre, hanem megfelelő fészkelő-, és búvóhelyre is lelhetnek az Új Főtéren.
Ugyanakkor javaslatként fogalmazódott meg olyan természetvédelmi berendezések telepítése is, – úgy mint az itató, etető, madárodúk, költőláda – melyek kihelyezésével az Új Főtéren otthonra lelhetnek a városban élő madárfajok,többek között a rigó, a cinege vagy akár a védett csóka is.
 
A fejlesztésről megkérdeztük Halmos Gergőt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatóját.
– Tavaly keresett meg bennünket Újpest Önkormányzata azzal a kéréssel, hogy tegyünk javaslatot az Új Főtér megfelelő kialakításához, madárbarát szempontok szerint. Egyesületünk korábban kidolgozott már egy „Madárbarát kert” programot, amely a lakó- és munkahelyi környezet kialakítására tett javaslatot. Ezt a programot, amely figyelembe veszi a madarak számára ideális élőhely, költőhely kialakítását és természetesen a velük való együttlétet is, a város több pontján megvalósíthattuk már. Most, hogy a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén elfogadták dr. Trippon Norbert alpolgármester előterjesztését, remélhetőleg hamarosan elkezdődhet a közös munka. Az első lépések természetesen az egyeztetések lesznek, a munkálatok elindulása a helyszín bejárásával, tárgyalásokkal fog kezdődni, javaslatot teszünk a park kialakítására, a fafajták, cserjék betelepítésére is, majd szeretnénk részletes információs táblákat is kihelyezni a téren a járókelők számára. A madárvédelem a megfelelő odúk, etető és itatóhelyek kialakítását is jelenti, ennek részletes tervét is hamarosan kidolgozzuk. Tudni kell azt, hogy nem a legrendezettebb park a megfelelő a madárfajoknak, ezért ebben is igyekszünk majd kompromisszumra jutni. Ha minden adott, legalább egy szezont kell várni ahhoz, hogy a madarak birtokba vegyék a számukra kedvezően alakított környezetet, és Újpest legszebb tere madárcsicsergéstől legyen hangos.