Magát támadja az MSZP a címzetes főjegyzői kinevezéssel

  •  
  •  
  •  

Magát támadja az MSZP a címzetes főjegyzői kinevezéssel. Négy éve a szocialisták javasolták Vitáris Edit felterjesztését.

A birtokunkban lévő dokumentum azt igazolja, hogy Vitáris Edit újpesti jegyző címzetes főjegyzői kinevezésének ötlete az MSZP egyik politikusától származik. Még az a Trippon Norbert frakcióvezető is megszavazta 2007-ben, aki most csütörtökön politikai alkuval vádolta meg a jegyzőt.

Az újpesti képviselő-testület január 27-én döntött arról, hogy címzetes főjegyzőnek javasolja kinevezni Vitáris Editet, Újpest jegyzőjét. A felterjesztést még az előtt támadta az MSZP frakcióvezetője, Trippon Norbert, hogy napirendre került volna, azt hangoztatva, hogy mindez hálából, politikai alku keretében történik. Mindez azért érdemel figyelmet, mert a lenti dokumentum szerint Trippon Norbert 2007-ben maga is megszavazta Vitáris Edit címzetes főjegyzői kinevezését. Az ezzel kapcsolatos előterjesztés éppen szocialista frakciótársától származott. Az újpesti képviselő-testület 2007. január 18-i ülésén, Szalkai István (MSZP) kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy képviselő-testületnek van egy adóssága, amely nem csak a jelenlegi testületet, hanem az elmúlt 16 évben a testületben helyet foglalókat érinti. Idézet a szó szerinti, alább csatolt jegyzőkönyvből: “Dr. Vitáris Edit 1990. óta Újpest jegyzője. Az eltelt több mint egy évtizedes jegyzői életpályát kiemelkedően magas szakmai színvonalú, kiválóan alkalmas minősítésű munkavégzés, igényes szakmai hozzáállás és precizitás jellemezte. Munkája során az ügyfelekkel, hivatali munkatársakkal szemben tanúsított emberi, vezetői magatartása példaértékű… Javasolja a képviselő-testületnek, hogy dr. Vitáris Edit jegyző asszony kimagasló munkájának erkölcsi és anyagi megbecsülése jeleként részére címzetes főjegyzői cím adományozását.” Az előterjesztő szocialista politikus indoklásában arra is hivatkozott, hogy előzetesen kikérte a Fővárosi Jegyzők Egyesületének véleményét, amely egyhangúlag pozitívan támogatta ezt. A képviselők 2007-ben egyhangúlag, 33 igen szavazattal támogatták kinevezését, a döntést azonban nem hajtották végre.

E mulasztást észlelve javasoltam, hogy a képviselő-testület 2011. január 27-i határozatával erősítse meg a négy évvel korábbi döntést.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért pont most keletkezik botrányos hír abból, amiről Újpest képviselő-testülete négy évvel ezelőtt döntött? Kinek áll az érdekében a tények elferdítése, egyesek igaztalan befeketítése? Csak nem a szokásos szocialista, hazugságon alapuló gyűlöletkeltés tanúi vagyunk ismételten?!

A jogtanácsosi szerződés már 5 éve létezik, újabb hazugságcsapdában az MSZP

Az MSZP szombati közleményében leírtakkal ellentétben Dr. Kató Balázsnak 2006. decembere óta van szerződése az Újpesti Önkormányzattal. A szerződést 2006-ban, a Szalkai István, mint szocialista alpolgármester ellenjegyezte. Ez tehát semmiféle meglepetést nem okozhat Trippon Norbert (az MSZP Budapesti elnökségének tagja) számára, aki a tavaly nyári botrányos tűzijáték-balesetig volt Újpest Alpolgármestere, amikor is lemondásra kényszerült. Ráadásul ő felügyelte a gazdasági területet, a költségvetésbe maga terveztette be és szerepeltette külön soron Kató Balázs szerződését. A szerződés fedezete természetesen szerepelt a 2010 évi költségvetésben is, mely alapján, a gyakorlatnak megfelelően lett a szerződés meghosszabbítva, akkor, amikor Trippon Norbert még alpolgármester volt. A szerződés éves összegét az infláció felével emelték meg az akkor aláírók. Ezt a szerződést az új városvezetés megörökölte.

Amennyiben Trippon Norbert számára mégis meglepetéssel szolgál, hogy a gazdasági alpolgármestersége idején a költségvetési előterjesztésben az ő aláírásával szerepelt Dr. Kató szerződése, azzal a teljes alkalmatlanságát, hozzá nem értését bizonyítja. Ezek szerint semmi köze nem volt a költségvetés elkészítéséhez, fizetését munka nélkül vette fel!

Felszólítjuk az MSZP-t és különösen Trippon Norbertet hagyja abba hazug, gyűlöletkeltő, személyes bosszúját kielégítő, Újpestre és Újpest teljes közössége számára ártalmas tevékenységét!

Budapest, 2011. január 30.

Wintermantel Zsolt
Újpest polgármestere

Jegyzőkönyvi kivonat 2007. január 18.

JEGYZŐKÖNYV

Készült a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. január 18-án (csütörtökön ) 17.00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal (Budapest, IV. ker. István út 14. II.em.) dísztermében tartott üléséről.

Szalkai István:

Az elmúlt időszak viharos eseményeiről beszél, de reméli, hogy megkezdődik az alkotó munka. A Képviselő-testületnek van egy adóssága, amely nem csak a jelenlegi testületet, hanem az elmúlt 16 évben a testületben helyet foglalókat érinti. Ezért a következőket terjeszti elő:

A közigazgatás eredményes működésének alapja, legmeghatározóbb tényezője a vezetői tevékenység. Dr. Vitáris Edit 1990. óta a Budapest Főváros IV. ker. Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának jegyzője. Az eltelt több mint egy évtizedes jegyzői életpályát kiemelkedően magas szakmai színvonalú, “kiválóan alkalmas” minősítésű munkavégzés, igényes szakmai hozzáállás és precizitás jellemezte.

Munkája során az ügyfelekkel, hivatali munkatársakkal szemben tanúsított emberi, vezetői magatartása példaértékű. A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. lehetőséget ad rá, hogy e tartósan kiemelkedő szakmai munkát érdemi, szakmai presztízst kifejező, megbecsüléssel együtt járó címmel lehet elismerni.

Javasolja a Képviselő-testületnek, hogy dr. Vitáris Edit jegyző asszony kimagasló munkájának erkölcsi és anyagi megbecsülése jeleként javasolja részére címzetes főjegyzői cím adományozását.

Elmondja, hogy előzetesen kikérte a Fővárosi Jegyzők Egyesületének véleményét, amely egyhangúlag pozitívan támogatta dr. Vitáris Edit jegyzőnek címzetes főjegyzői kinevezését. Kéri a Képviselő-testületet a javaslat támogatására.

Dr. Derce Tamás:

Előterjeszti szavazásra a határozati javaslatot.

6/2007. (I. 18.) önko. hat.
A Képviselő-testület 6/2007. (I. 18.) számú határozatával úgy dönt, hogy Dr. Vitáris Edit részére, aki 1990. december 12-e óta a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatal “kiváló minősítésű” jegyzője, tartósan kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként címzetes főjegyzői cím adományozására tesz javaslatot. A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy gondoskodjon a határozat végrehajtásáról úgy, hogy a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket. (33 igen)