Magyar Festészet Napja a Károlyiban

  •  
  •  
  •  

Sokan valljuk, a festészet ünnep. “Én képeket akarok látni a falakon, hogy kinyissák elém a világot.” Írta Babits Mihály Örökkék ég a felhők mögött című versében. Ez is lehet mottója a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnáziumban tartott kiállítás nyitásának, melyet október 18-án, a Magyar Festészet Napján tartottak.

Hagyomány már az iskolában, hogy évről évre festészeti kiállítással köszöntik a festőknek e neves ünnepét. Az idén sem történt másként, Szőllősy Albert, Vashegyi Ilona, Huntás Ildikó, Dobrocsi László, Storkné Szabó Dóra, Szarka Hajnalka, képzőművészek hozták el hozzánk műveiket, ismertették meg tanulóinkkal a festészet szeretetét.

A vendégeket Hirmann László igazgatóúr köszöntötte, bemutatta a művészeket, méltatta a festészet napját, megemlékezett Szent Lukácsról, a festészet védőszentjéről. Ezt követte a károlyis tanulók ünnepi műsora, Köteles Krisztián 3.a, Buza Ádám 4.b, Tóth Tekla 4.c osztályos tanulók szavaltak, Kovács Alicia 4.b osztályos tanuló hegedült. Köszönet Veszprémi Jenőnének, az alsó tagozat igazgatóhelyettesének az ünnepi műsor összeállításáért. Ezután Vincze Ágota, a IV. kerületi rajz munkaközösség vezetője méltatta a művészetet nyitotta meg a kiállítást. Szabó Péter, zenész, képzőművész, író zongorajátéka emelte a műsor színvonalát. Igazi művészeti délutánban volt részünk, mindenki, aki eljött élményekkel gazdagodott.

Másnap déltől folytatódott a festészet napi rendezvény, akkor már a gyerekek voltak a főszereplők. A szervező rajztanárok festésre invitáltak kicsiket és nagyokat. Az aulában gyönyörű csendéleteket állítottak be, mindenki kipróbálhatta magát a festészetben; szülő, tanuló, vendég. Öröm volt látni, mikor az  ötödikes diák munkára buzdítja édesanyját, sikerrel. Egy hatodikos tanuló az édesanyjával érkezett a rendezvényre, ők mindketten festettek gyönyörűen. Nem is olyan nehéz ez, még kollégával is találkoztunk az új “festőművészek” között. Két órakor az aulát óriáspapírok borították, mindenki óriási ecsetekkel hasalva, fekve, ülve festette meg az általa választott részt. Reformkori épületet, palotákat festettek. Tele is volt az aula zsibongó gyerekhaddal, lelkes kis szorgos művészekkel.

Remek délután volt, köszönet érte Péliné Szincsok Zsuzsanna tanárnőnek a segítségért, Molnárné Mészáros Juditnak és Kisné Burka Margitnak a gyerekek buzdításáért.

Lozsekné Tuza Márta, rajztanár, a Károlyi Galéria vezetője, szervező pedagógus