Magyar kézművesremek – Újpestről

  •  
  •  
  •  

Tízedik alkalommal hirdették meg a Magyar Kézművesség 2012., A víz világa kézműves szemmel pályázatot, melyre idén rekordszámú, százhuszonegy pályamű érkezett. A negyvenhat díjazott egyike egy újpesti bőrműves, Tímárné Molnár Márta lett.

A magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerésére hivatott pályázatot az 1994-ben létrejött Magyar Kézművességéért Alapítvány hirdette meg azzal a nem titkolt céllal, hogy ezzel is segítsék életben tartani a hagyományokat. Minden évben két kiállítást rendeznek, más és más témával. Amíg az első évben 27 pályázó nyújtotta be alkotását, 2012-ben minden eddiginél több, 121 pályamű érkezett.

A díjazottak között volt Tímárné Molnár Márta Magyar Kézműves Remek-díjas bőrműves, aki Újpest Önkormányzatának elismerését vette át Hladony Sándor önkormányzati képviselőtől július 2-án a Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermében. Az újpesti bőrműves már második alkalommal nyerte el a megtisztelő címet, ezúttal egy kézzel készített bőrtáskával és egy hozzá tartozó erszénnyel pályázott.


– A bőr negyvennégy éve a mindennapjaim része – vall magáról Tímárné Molnár Márta. – Előbb a bőrmegmunkálás ipari oldalát tanultam, majd tanítottam is. Az utóbbi bő tíz évben megismerhettem a kézműves részét is. Így lett teljes a kép. Több mint egy évtizedig oktattam Újpesten a Bőripari Iskolában cipőfelsőrész készítést, csaknem ugyanennyi ideig a bőrdíszműves szakmát, majd beindítottam és oktattam a Modell Divat Iskolában a bőrműves képzést. Az évenkénti kiállítások hatalmas inspirációt adnak az alkotáshoz.


A.A.-B.K.