Magyar professzort tüntetett ki a brit uralkodó a járvány elleni küzdelemben szerzett érdemeiért

  •  
  •  
  •  

Szakmány Tamás aneszteziológus a walesi súlyos betegek ellátását szervezte meg példaértékűen.

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Az uralkodó döntése értelmében Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett – írja az Infostart.

Szakmány professzor Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés végett jött Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért úgy döntött, kint marad. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az aneszteziológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.