Máig kísérti, de össze is kovácsolta a hős újpesti rendőröket a 2020-as karácsonyi tragédia

  •  
  •  
  •  

Máig hallja a társát kis híján halálra késelő férfi hörgését a hős újpesti rendőrnő. Szarvas Erika és Lingvai Péter 2020 szentestéje napján egy egyszerűnek tűnő riasztást kapott, ám az eset végül mindkettejük életét megváltoztatta – áll a Bors cikkében.

Mint emlékezetes, 2020. december 24-én egy csendháborítás miatt kellett egy újpesti társasházba kivonulnia a járőrpárosnak, ám a kábítószer hatása alatt álló tettes őrjöngeni kezdett és az egyenruhásokra támadt.

“Reggel hat és délután 16 óráig lett volna rövidített szolgálatunk. Először megkaptuk az eligazítást, felvettük a felszerelést, illetve átvettük a gépkocsit”

– mesélte Erika.

“Nem sokkal később megkaptuk az utasítást, hogy menjünk ki a Kassai út 19-be, mert egy személy a lépcsőházban hangoskodik, veri az ajtókat és fel-alá rohangál. Mivel nem tűnt veszélyes helyzetnek, úgy ítéltük meg, hogy ketten is elegendők leszünk”

– tette hozzá Péter.

Egyetlen értelmes mondatot nem mondott

A helyszínen a két rendőr elsőre semmi szokatlant nem érzékelt, a házban nem volt zaj. Erika liftbe szállt, Péter a lépcsőn indult el a bejelentő lakásához, ezért mire utóbbi felért a hatodik emeletre, a társa már megérkezett a hetedikre. Az események innentől villámgyorsan követték egymást:

“Amikor meghallottam a támadó hangját, azt hittem, hogy egy macska nyávog”

– idézte fel Erika.

Lingvai Péter és Szarvas Erika

A szer hatása alatt álló férfi épp egy sarokban guggolt, és ököllel ütötte a falat.

“Azonnal agresszívvá vált a randalírozó. Egyetlen értelmes mondatot nem mondott”

– emlékezett vissza Péter, aki tudta, hogy meg kell bilincselniük a láthatóan zavartan viselkedő elkövetőt.

“Próbáltam a földön tartani. Sikerült megragadnom az egyik karját, amit igyekeztem Erika felé nyújtani, hogy rá tudja helyezni a bilincset. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy a drogoktól hatalmas energiája volt. Engem is sikerült kibillentenie az egyensúlyomból, és mivel csak a fél karján volt bilincs, valahogy sikerült elővennie a nála levő, nagy pengéjű kést”

– folytatta a történetet Péter.

Az őrjöngő férfi nem habozott, azonnal szúrni és vagdalkozni kezdett.

A penge Lingvai Péter combját, hasát, mellét, lapockáját és vállát érte, illetve a támadó kis híján a fülét is levágta.

A láblövés sem állította meg

Szarvas Erika a társa és a saját védelme érdekében kénytelen volt elővenni a szolgálati fegyverét, amellyel először lábon lőtte a támadót, ám az őrjöngő késelőt ez sem állította meg.

Ezt követően a rendőrnő 11-szer sütötte el a pisztolyát. Valamennyi lövés talált, az elkövető pedig holtan rogyott össze.

“Muszáj volt tennem valamit, tizedmásodpercek alatt kellett döntenem! Gyakran eszembe jut, ahogy a támadás közben hörög”

– idézte fel a megrázó emléket Erika.

“Igaz, hogy elvett egy életet, de egy másikat, az enyémet megmentette. Erikának köszönhetem, hogy élek”

– szögezte le Péter. Majd azt is elmondta, miután sikerült megfékezni a támadót, az első, akit felhívott, az édesanyja volt.

Lingvai Péter és Szarvas Erika az Újvárosháza dísztermében, a 2021-es díjátadón (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

“Azt mondtam: Anya, ne ijedj meg, de meg fogok halni.”

Ezt követően kórházba szállították és megműtötték. Az első 24 óra kritikusnak számított, akkor még nem lehetett tudni, hogy életben marad-e.

“A kábítószerek eszméletlen pusztításra képesek. Az eset után tudtam meg, hogy egy évvel korábban már intézkedtem a támadóval szemben egy szabálytalan parkolás miatt. Akkor teljesen jól szituáltnak tűnt, udvarias és együttműködő volt. Emlékszem, hogy még elnézést is kért, mert szégyellte magát, és a büntetést is kifizette”

– árulta el Erika.

A hősök jutalma

A két rendőr életét saját elmondásuk szerint örökre megváltoztatta az együtt átélt, megrázó esemény. Már azelőtt is közel álltak egymáshoz, de a végzetes intézkedés óta igazi testvéri viszonyban vannak: Péter szülei jelképesen lányukká fogadták Erikát, a járőrpáros pedig közös tetoválással is kifejezte az egymás iránti szeretetét.

2021-ben a főváros is elismerte a helytállásukat és Déri Tibor polgármester javaslatára Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjat vehettek át Budapest vezetésétől.