Május 9. a Hősök Napja

  •  
  •  
  •  

A Megyeri úti temetőben 1995-ben avatta fel az önkormányzat a II. világháború valamennyi újpesti áldozatainak emlékművét. A „szárnyas” angyalként ismert, babérkoszorút tartó bronz alak alkotója ismeretlen, vélhetően egy nagyobb szoborkompozíció mellékalakja lehetett egykoron.

A II. világháborúban nagy sok újpesti család veszítette el valamelyik tagját. Sokaknak sírhelye sincs. Így az emlékmű kegyeletes megemlékezések színhelye is.

A Megyeri úti temetőben, közel a Mindenki Keresztjéhez, nyugszanak a II. világháborúban elesett hősi halottak. A magyar katonasírokat őrző parcellát, köztük az Ismeretlen Katona sírjával, néhány éve felújították, majd katonai tiszteletadással avatták újra. A sírok a Pest-környék harcok tizen-, huszonéves-, s alig idősebb áldozatainak nyughelyei, amelyek többségét ma is gondozzák a leszármazottak, a családtagok. A sírok egy része kettős emlékhely is, idővel oda temetkeztek a korán özvegységre jutó feleségek.

A temetőben nyugszanak a hazájuktól távol elesett szovjet katonák. A parcellába került a kilencvenes évek elején az újpesti István térről áthelyezett zászlót tartó katona bronz szobra is.