Mákos sütemények egyszerűen

  •  
  •  
  •  

A mák nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A mákos guba és a bejgli után érdemes kipróbálni az Újpesti Napló dietetikusának, Lettner Annamáriának ajánlatait, akár a hétköznapokon is.

Mákos kocka

Hozzávalók:

4,5 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor
15 dkg vaj, 30 dkg cukor, 5 tojás, 1 citrom héja reszelve
25 dkg liszt, 30 dkg darált mák, 1kávés kanál őrölt fahéj, 1,5 cs. sütőpor

A tejet összekeverjük a vaníliás cukorral. A lisztet a többi száraz hozzávalóval elkeverjük. A vajat a cukorral kikeverjük, és egyesével belekeverjük a tojásokat, végül a reszelt citrom héját. A tejhez felváltva keverjük a mákos keveréket és a tojásos keveréket. 

Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 180 C fokon 25 percig sütjük.

Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, megforgathatjuk olvasztott csokoládéba, vagy kókuszban. Lehet csak a tetejét díszíteni rácsurgatott csokoládéval, kenhetünk rá cukormázat. Sok féle ízű és színű süti lehet belőle. A cukormázhoz 20 dkg porcukor és bármilyen aroma, 1 evőkanál víz kell. Jól elkeverjük, és meleg vizes, széles késsel kenjük meg a sütemény tetejét.

Megtölthetjük a félbevágott süteményt lekvárral, vagy más krémmel. Változatos krémeket készíthetünk darakrémmel, pudingos krémmel vaníliás, csokoládés, kókuszos, vagy gyümölcsös ízesítéssel.

Bögrés mákos

Hozzávalók:

2 db tojás, 1 bögre cukor,
1 bögre tej, 1 dl olaj, 1 cs. vaníliás cukor
1 bögre darált mák, 1 bögre liszt, 1 cs, sütőpor
Töltelékhez: 1 bögre narancs lekvár
Tetejére: 4 narancs leve, 10 dkg porcukor

A tojásokat a cukorral kikeverjük, hozzá öntjük a tejet, olajat, vaníliás cukrot. Hozzá keverjük a mákot, lisztet, sütőport. 200 C fokon 25 – 30 percig sütjük.

Ha kihűlt, kettévágjuk, és narancs lekvárral megtöltjük. A porcukrot kikeverjük a narancslével, és a sütemény tetejére kenjük.

Mákos meggyes

Hozzávalók:

30 dkg darált mák, 30dkg porcukor, 30 dkg liszt, 3dl tej, 3 tojás, 12 dkg puha margarin, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 mokkás kanál őrölt fahéj
1 üveg magozott meggybefőtt

A hozzávalókat összedolgozzuk, majd a lecsurgatott meggyet lisztbe forgatjuk, és úgy keverjük finoman a tészta masszához. Kivajazott és lisztezett tepsiben 35 percig sütjük 180 C fokon. Ha kihűlt, felszeleteljük.

A meggy léből készíthetünk gyümölcszselét, tortakrémet, vagy felhasználhatjuk gyümölcsleveshez. Végezzünk mindig tűpróbát, hogy jól átsült-e a tészta.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária dietetikus
kép: sutigyar.hu